IDDEEA spasava pasoše, građani okupirali šaltere

Objavljeno: 18. 2. 2017 u 14:51h

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) već je počela postupati po zaključcima Vijeća ministara BiH u vezi sa nabavkom pasoša.

Ovo je u petak “Nezavisnim” rečeno u IDDEEA, a nakon što je dan ranije Vijeće ministara na svojoj vanrednoj sjednici naložilo “poduzimanje hitnih mjera” kako građani BiH ne bi ostali bez pasoša od 21. marta, kada prestaje da važi ugovor sa sadašnjim dobavljačem.

“Poduzimamo određene aktivnosti u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama, ali trenutno ne možemo iznositi konkretne detalje”, kazala je u petak Amila Opardija, portparol IDDEEA, dok je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, pojasnio da u tom zakonu “postoje neki članovi koji tretiraju hitnost u nabavkama, kada su državni interesi u pitanju”.

“Izvjesno je da će to oni završiti i uraditi na vrijeme”, rekao je Osmanović.

Jedna mogućnost je tender po hitnoj, skraćenoj proceduri. No, ni on nije garant da će se javiti dovoljno kvalificirana kompanija, odnosno da ponovo neće biti žalbi koje bi bile uvažene. Druga mogućnost je produženje ugovora sa dosadašnjim dobavljačem, kompanijom “Milbauer”.

U međuvremenu, problem sa mogućom nestašicom pasoških knjižica stvorio je ogromne gužve na šalterima za izdavanje dokumenata širom BiH, jer su građani, strahujući da ne ostanu bez pasoša, požurili da se što prije obezbijede. Banjalučanka Nevena T. kaže da se u četvrtak toliko načekala da preda zahtjev, da više ne zna ni koliko časova je sjedila i čekala red.

“Da sam bar znala da sebi ponesem vodu, ne mogu izaći da kupim nešto, jer odmah izgubim red. Taman je oko 17.30 trebalo da stignem na red i pao je sistem, nevjerovatno”, kaže Nevena.

Zbog navale građana da predaju zahtjeve, u čevrtak je nekoliko puta padao sistem na izdavanju dokumenata.

Opardija je potvrdila da u je u četvrtak bilo problema na sistemu za izdavanje dokumenata.

“U četvrtak je bilo određenih problema na aplikaciji za putne isprave, ali kvar je brzo otklonjen i sada sve normalno funkcionira”, istakla je Opardija.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, potvrdila je da ima gužvi na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata.

“Protekle sedmice dnevno smo imali oko 250 zahtjeva, dok je sedmicu ranije bilo 350 zahtjeva”, precizirala je Markanovićeva.

Povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša

Izudin Šarić, portparol MUPa Tuzlanskog kantona, potvrdio je da su gužve prisutne u ovom kantonu, ali samo što se tiče pasoša.

“Radi se o povećanom broju zahtjeva za izdavanje pasoša nakon ove najavljene nestašice sa knjižicama. Imamo od 150 do 180 zahtjeva više nego prije”, kazao je Šarić.

On je naveo da su građani, u strahu da ne ostanu bez pasoša, krenuli da se prije godišnjih odmora obezbijede.

“Ono što je bitno je to da nemamo problema sa građanima, razumiju da nismo mi krivi zbog gužvi, tako da se sve završava bez problema”, kazao je on.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kazala je da ima gužvi što se tiče zahtjeva za pasoše.

“Ne možemo reći da su gužve velike što se tiče ostalih ličnih dokumenata, već samo što se tiče pasoša”, kazala je Simojlovićeva.

Sanja Petrović, direktor Uprave administracije i podrške u MUP-u Kantona Sarajevo, takođe je rekla da ima gužvi na šalterima, ali da te gužve nisu drastično velike. Rusmir Prohan, portparol MUPa Srednjobosanskog kantona, kazao je da u njihovom kantonu nije bilo značajnih gužvi.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/iddeea-spasava-pasose-gradani-okupirali-saltere/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot