Nijemci i Slovenci prigrabili 5.800 naših radnika

Objavljeno: 17. 2. 2017 u 15:13h

Banjaluka – Hiljade radnika svake godine pakuje kofere i odlazi u inostranstvo, a to potvrđuju i podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH da je njihovim posredstvom posao “preko grane” lani dobilo 5.857 radnika.

U potrazi za boljim i plaćenijim poslom, granice BiH prošle godine su napustili brojni medicinari za kojima vapi Njemačka, kao i vozači, varioci, zidari, elektroinstalateri, bravari i građevinski radnici koji šansu za zaposlenje pronalaze u Sloveniji.

“Na osnovu Sporazuma o zapošljavanju sa Slovenijom u ovoj zemlji zaposleno je 4.778 naših građana, dok je u Njemačkoj zaposlen 1.079 radnik iz BiH”, rekao je direktor Agencije Muamer Bandić.

Zapošljavanje hiljade radnika iz BiH prividno je uticalo na stvaranje pozitivnog trenda na domaćem tržištu, bar kada je riječ o stopi nezaposlenosti. Bandić ističe da je lani smanjen broj nezaposlenih za 27.546 u odnosu na 2015. godinu. Najveća potražnja bila je za radnicima u sektoru poslovanja nekretninama, uslužnim i administrativnim djelatnostima i u poljoprivredi.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković ističe da bi slika bila realna kada bi se broj zaposlenih povećao za onoliko za koliko se smanji broj evidentiranih na biroima za zapošljavanje, što u praksi nije tako.

“Samo dio onih koji više nisu na evidenciji nezaposlenih zasnovao je radni odnos, dok je dio skinut sa evidencije jer nisu poštovali zakonske odredbe i redovno se prijavljivali na biro. I u treću grupu ubrajamo one koji su se zaposlili u inostranstvu”, rekao je Duduković i dodao da takva situacija iskrivljuje stvarnu sliku o tržištu rada.

Naglašava da treba voditi računa i koliko je od ukupnog broja zaposlenih posao dobilo u realnom sektoru.

“Protekle dvije godine bilježimo smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru, ali taj trend treba nastaviti i ubuduće, kako na nivou entiteta, tako i na nivou BiH”, dodao je Duduković.

Da je slika o odnosu broja nezaposlenih i onih u radnom odnosu nepotpuna smatra i direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević.

“Ne vjerujem da su svi ti ljudi koji su skinuti sa evidencije Zavoda za zapošljavanje dobili posao u RS ili u BiH, siguran sam da je mnogo njih otišlo u inostranstvo”, rekao je Pazurević.

Dodaje da je među onima koji traže posao veliki broj njih bez adekvatnog obrazovanja što dodatno otežava proces zasnivanja radnog odnosa.

Otkazi

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da je broj onih koji su lani ostali bez posla za 4,76 odsto veći u odnosu na 2015. godinu. Navode da su razlozi za prekid radnog odnosa bili različiti, od otpuštanja po osnovu stečaja i likvidacije preduzeća, zatim tehnološkog viška, prestanka rada poslodavca, prestanka ugovora na određeno vrijeme, ili sporazumnog raskida ugovora.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nijemci-i-slovenci-prigrabili-5-800-nasih-radnika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot