Pritisci zbog pasoša Nesimija koštali zdravlja

Objavljeno: 16. 2. 2017 u 14:34h

Ne bih zaista ništa izjavljivao, te izjave mi loše utiču na zdravstveno stanje. Podnio sam ostavku pismenim putem i to je to.

Ovo je juče “Nezavisnim” rekao Edim Nesimi, sada već bivši direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), koji je nedavno Vijeću ministara BiH podnio ostavku “iz zdravstvenih razloga”.

Kako saznajemo, Nesimi je, iako najmanje kriv, već dugo bio pod velikim pritiscima uzrokovanim problemima u vezi s ugovorima o nabavci pasoških knjižica iz ranijeg perioda, odnosno najavama da bi nakon 21. marta, kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem, građani BiH mogli da ostanu bez pasoša.

Da je pravi razlog zbog kojeg je Nasimi podnio ostavku zdravstvene prirode juče je potvrdio i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, na neki način nominalni šef prvom čovjeku IDDEEA.

Osmanović je rekao da je Nesimi bio pod velikim pritiskom, a kako smo neformalno uspjeli saznati, on je imao ozbiljne probleme sa srcem, čak je bio i u predinfarktnom stanju.

“Od njega smo na kraju dobili ostavku u pisanoj formi, u kojoj objašnjava da iz zdravstvenih razloga ne može više obavljati dužnost direktora. Sada Zakon o IDDEEA jasno propisuje da zamjenik direktora preuzima sve dužnosti direktora i dalje vodi sve poslove i procedure, pa i ovu”, pojašnjava Osmanović.

On poručuje da se nikako ne smije desiti da nestane pasoša, te da će Vijeće ministara učiniti sve da ih građani i nakon 21. marta mogu podizati.

“U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama imamo sada mogućnost provođenja skraćene tenderske procedure, što ćemo i iskoristiti”, najavio je ministar civilnih poslova.

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka “Nezavisnim” su juče kazali da je Zakonom o IDDEEA definisano da zamjenik direktora obavlja dužnosti direktora u vrijeme njegovog odsustva.

“Zamjenik direktora IDDEEA Radivoje Trbić nije preuzeo dužnost v.d. direktora nego trenutno obavlja dužnost u skladu s ovim zakonom. Sve aktivnosti u vezi s nabavkom pasoških knjižica, koje su posljednjih dana intenzivirane, nesmetano se nastavljaju”, navode iz IDDEEA.

Dalje ističu da se zamjenik direktora Trbić sastao s ministrom civilnih poslova te da su na tom sastanku dogovoreni koraci koje je neophodno poduzeti kako građani BiH nakon 21. marta ne bi ostali bez pasoša.

Iz IDDEEA očekuju da će već do kraja sedmice biti pokrenute konkretne aktivnosti, o ćemu će blagovremeno informisati javnost.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pritisci-zbog-pasosa-nesimija-kostali-zdravlja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot