Zabranjen promet dječijih igračaka i kozmetike

Objavljeno: 14. 2. 2017 u 16:38h

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je prošle godine promet 39 pošiljki predmeta opšte upotrebe od 17.237 pregledanih prilikom uvoza, potvrđeno je danas u Inspektoratu Srpske.

Od ukupnog broja pregledanih pošiljki uzeto je 717 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje, nakon kojeg je zabranjen promet za 39 poljšiljki.

Riječ je o 27 pošiljki, odnosno 13.333 komada dječijih igračaka, čije je porijeklo uglavnom iz Kine. NJihov uvoz je zabranjen zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenje niti i kose.

Osim toga, zabranjen je promet šest pošiljki, odnosno 2.502 komada materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, čije je porijeklo iz Kine. Promet ovih pošiljki je zabranjen zbog oštrih ivica i nastanka korozivnih promjena.

Zabranjen je promet i tri pošiljke, odnosno 6.480 komada kozmetičkih proizvoda iz Makedonije, Engleske i Italije zbog mikrobiološke neispravnosti i proteklog roka, kao i tri pošiljke sredstava za održavanje čistoće porijeklom iz Srbije zbog proteklog roka, neodgovarajućeg hemijskog sastava i neadekvatne deklaracije.

Za laboratorijsko ispitivanje uzeta su 162 uzorka dječijih igračaka, 169 uzoraka kozmetičkih proizvoda, 163 uzorka posuđa, pribora za jelo i drugih materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, 85 uzoraka sredstava za održavanje čistoće, 96 uzoraka sredstava koja dolaze u neposredan dodir sa kožom i sluzokožom, 30 uzoraka ostalih predmeta opšte upotrebe i 12 uzoraka duvana, duvanskih prerađevina i pribora za pušenje.

Laboratorijskim analizama ispituju se brojni parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su specifični za pojedinačne vrste roba i koji predstavljaju potencijalni rizik, a sve s ciljem zaštite zdravlja potrošača i životne sredine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zabranjen-promet-djecijih-igracaka-i-kozmetike/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot