Nastavljeno suđenje optuženim specijalcima MUP-a RS: Odbrana tvrdi da novac nije bio osiguran

Objavljeno: 14. 2. 2017 u 13:26h

Odbrana trojice optuženih za pljačku 617.000 maraka Unikredit banke iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška tvrdi da oteti novac nije bio osiguran te da je dio dokaza pribavljen nezakonito.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazala advokat Jadranka Ivanović koja brani optužene specijalce MUP-a Republike Srpske Vladana Malića, Gorana Paraša i suvlasnika auto-kuće “Kvatro” Olega Bandu. U ovom slučaju sudi se i specijalcu Aleksandru Popoviću koga brani Aleksandra Metlić.

Ivanovićeva je istakla da od agencije “Sektor sekjuriti” nije dobijen ugovor sa Unikredit bankom o transportu novca niti polisa osiguranja novca.

“Rekli su nam da je to poslovna tajna, a te dokaze smo tražili da vidimo čiji je opljačkani novac i da li je bio osiguran. Kako sada stvari stoje, nema oštećenog i ne zna se da li je to novac Unikredit banke i čiji je”, kazala je Ivanovićeva.

Osim toga, naglasila je da su dio dokaza, kao što su puške i okviri, “amanetne kese” u kojima je bio opljačkani novac te flašica “akva vive”, nađena u vozilu kojim je izvršena pljačka, nezakoniti dokazi. Zbog toga je tražila da se oni ponovo pokažu na sudu, što im je udovoljeno. Pregledom okvira utvrđeno je da u njima nema metaka, a flašica “akva vive” bila je u kesici bez natpisa. “Amanetne kese” juče nisu pronađene, ali je rečeno da u ovom slučaju ima još vreća sa dokazima pa se one možda nalaze u njima.

“U zapisniku o uviđaju piše da su okviri bili sa municijom, a sad metaka nema. Takođe, flašica od vode je dostavljena nezakonito, na toj vrećici nema “evidens trake”. Nije nigdje ni konstatovano da je ušla u sud”, rekla je Ivanovićeva.

Suđenje u ovom slučaju juče je nastavljeno nakon što je 1. februara bilo prekinuto zbog zahtjeva odbrane optuženih za izuzeće sudskog vijeća sa sudijom Olgom Pantić na čelu. Opšta sjednica banjalučkog Okružnog suda taj zahtjev je odbacila.

Zbog učestvovanja u ovoj pljački na tri godine zatvora osuđen je radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić (30). Osuđeni su i suspendovani specijalci MUP-a RS Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27) koji su dobili po tri mjeseca zatvora.

Advokat Jadranka Ivanović juče je od suda zatražila da se ispita zašto su i kako iz policijskih prostorija uzete lične stvari optuženih Vladana Malića i Gorana Paraša.

“Imamo potvrdu da je Draženko Veljanovski uzeo te stvari iz policije i predao porodicama Paraša i Malića. Iz njihovih ličnih kaseta uzete su, između ostalog, čarape, šorc, majice, četkica za zube i ostale stvari s kojih se može uzeti DNK profil. Te stvari predao je Vedran Purišić. Tražimo da se ta dva lica saslušaju”, rekla je Ivanovićeva.

Svjedok odbrane, direktor Salona bankarske opreme Radomir Predojević, kazao je da im je agencija “Sektor sekjuriti” nakon pljačke na analizu dostavila otvoreni kofer, u kome se navodno nalazio opljačkan novac.

“Taj kofer je navodno bio u opljačkanom vozilu, ali ja to ne tvrdim. Utvrdili smo da je otvoren ispravno uz pomoć ključeva, ali nije zatvoren kako treba. Zbog toga se aktivirao sistem zaštite pa je u koferu ispuštena boja koja služi da se oboji novac kako se on ne bi mogao koristiti. Kofer je tako postao neupotrebljiv”, objasnio je Predojević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nastavljeno-sudenje-optuzenim-specijalcima-mup-a-rs-odbrana-tvrdi-da-novac-nije-bio-osiguran/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])