Čeličnom voljom mali heroji dobijaju bitku protiv bolesti

Objavljeno: 14. 2. 2017 u 13:50h

“Pobijedio sam leukemiju i svim svojim vršnjacima želim poručiti da je život pred nama i da ne smijemo odustati koliko god borba bila teška, jer bitka za zdravlje je najvažnija.”

Riječi su to Vladana Ravnjakovića (17) iz Milića, mladića pogleda punog nade i stidljivog osmijeha. Iako ga je opaka bolest – leukemija dovela u Banjaluku prije četiri godine, u “roditeljskoj kući” pronašao je novi dom.

“Sada sam dobro, nema više leukemije. Ovdje smo zbog redovnih kontrola i mnogo mi znači boravak u “roditeljskoj kući”. Ranije smo se mučili, tražili stan, a ovdje imamo sve”, rekao je ovaj učenik drugog razreda Ekonomske škole.

Vladanovu bitku sa leukemijom u stopu je pratila njegova majka Dragana Ravnjaković.

“Vijest da moj sin ima leukemiju bila je šok za sve nas. Pored bolesti, terapija i skupih lijekova, otežavajuća okolnost bila je i traženje stana u Banjaluci gdje bismo boravili kad Vladan ne prima terapije”, priča ova majka.

U tom periodu ni ona ni njen suprug nisu bili zaposleni, a, kako kaže, bez podrške teško bi dobili ovu bitku.

“Vladan je završio liječenje 2015. godine, ali se bolest mora pratiti u narednih pet godina. Pregledi koje je imao proteklih dana pokazuju da nema leukemije i nema ničega na ovom svijetu što bi me obradovalo više od činjenice da se moj sin oporavio”, kazala je Ravnjakovićeva i dodala da se teško može riječima opisati koliko je olakšanje za porodicu boravak u “roditeljskoj kući”.

Od otvaranja u septembru prošle godine, utočište je u tom objektu pronašlo 19 djece iz RS koja se liječe na UKC-u RS.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić rekla je da su donacije i dalje jedini izvor finansiranja “roditeljske kuće”.

“Nadam se da će nam Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pomoći da riješimo ovo pitanje, a od Vlade RS očekujemo da nam dodijeli i grant koji će nam pomoći u radu”, kazala je Berićeva.

Koliko je “roditeljska kuća” važna najbolje svjedoči podatak Odjeljenja hematoonkologije sa Centrom za hemofiliju Klinike za dječije bolesti UKC-a RS gdje godišnje bude hospitalizovano oko 700 djece sa malignim bolestima i oboljenjima krvi.

Aktiv žena DNS uručio donaciju “roditeljskoj kući”

Roditeljsku kuću juče su posjetile članice Aktiva žena Gradskog odbora DNS-a i uručile im televizor, toster, mikrotalasnu pećnicu i paket proizvoda za održavanje higijene.

“Donijeli smo dio onoga što u ovoj kući trenutno nedostaje, kako bi domaćinska atmosfera koja ovdje vlada bila upotpunjena”, rekla je predsjednik Aktiva Mira Popović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/celicnom-voljom-mali-heroji-dobijaju-bitku-protiv-bolesti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])