Švajcarci odobrili olakšice za dobijanje državljanstva

Objavljeno: 12. 2. 2017 u 14:51h

Glasači u Švajcarskoj odobrili su danas ublažavanje propisa za dobijanje državljanstva, što će olakšatim migrantima treće generacije da postanu državljani te zemlje.

Prema izlaznim anketama, čije rezultate je objavila medijska mreža SRF, nove propise odobrilo je 59 odsto glasača, u odnosu na 41, koliko je bilo protiv.

Četvrtina švajcarske populacije su stranci, što je relativno visoka stopa u poređenju sa drugim zemljama u kojima je jednostavnija procedura za djecu i unuke migranata da budu naturalizovani.

Vlada je lobirala za ovu mjeru koja će pomoći mladim ljudima rođenim i odraslim u Švajcarskoj, a čiji su se djede i bake doselili u ovu zemlju. Prema važećoj proceduri, oni su suočavaju sa dugim i skupim postupkom dobijanja državljanstva.

Novi ustavni amandmani pojednostavljuju, ali ne čine automatskom naturalizaciju dobro integrisanih lica starijih od 25 godina, koji su rođeni u Švajcarskoj i koji su išli u školu u toj zemlji najmanje pet godina, koji dijele kulturne vrijednosti, govore nacionalnim jezikom i ne zavise od državne pomoći.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svajcarci-odobrili-olaksice-za-dobijanje-drzavljanstva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot