Otvara se 100 novih radnih mjesta, fabrike uvode i drugu smjenu

Objavljeno: 11. 2. 2017 u 11:47h

U preradi drveta i industriji nameštaja ove godine biće zaposleno nekoliko stotina radnika zato što je povećana potražnja ovih proizvoda, posebno na inostranom tržištu.

Lider u toj oblasti je “Prima ISG” koja je uvela drugu smjenu, da bi mogla ispoštovati ugovorene obaveze.

Ovdje su početkom februara raspisali konkurs za 15 tapetara, a prilikom nedavne posjete resornog ministra Petra Đokića, načelnika Gradiške Zorana Adžića i predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić, naglašeno je da će ova firma tokom godine zaposliti još 100 radnika.

Goran Marčeta, direktor preduzeća kaže da je kompletna njihova proizvodnja namenjena tržištu Evropske unije. Najveći problem je nedostatak oblovine, čime dele sudbinu još deset drvoprerađivača i proizvođača namještaja koji posluju na području gradiške opštine.

“Upravo na nedostatak oblovine, kao ograničavajući faktor, upozorili smo ministra Đokića i rukovodstvo Gradiške opštine. Tržište nam je otvoreno i rado bismo, ukoliko to rješimo, mogli povećati proizvodnju za 40 odsto” – rekao je Marčeta, napominjući da će do kraja 2017. godine povećati broj radnika sa sadašnjih 280 na 400 radnika.

“Naša godišnja proizvodnja vrijedna je 11.000.000 evra, a njen obim, tokom 13 godina u stalnom porastu. Izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju, Švajcarsku, Slovačku, Veliku Britaniju i druge zemlje EU” – rekao je on.

Ambiciozne planove imaju i ostali kolektivi koji se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja. U opštinskoj upravi smatraju da ova delatnost, zajedno sa poljoprivrednom pruža najveću razvojnu šansu zajednice.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, je na te mogućnosti upozorio ministre u Vladi RS, Petra Đokića i Stevu Mirjanića.

On kaže da, osim efikasnije raspodjele oblovine koja će u povoljniju poziciju dovesti industriju nameštaja, ovdje insistiraju na poslovnim zonama u Novoj Topoli, gde je infrastrukturno uređeno 100 hektara i Gradiški.

“Želimo još više stimulisati investitore iz zemlje i inostranstva da ovde grade preduzeća i posluju. Moramo koristiti podršku Vlade RS zapošljavanju, aktivirati prerađivače poput “Levite” i drugih perspektivnih preduzeća koja ne mogu bez saradnje i pomoći Vlade RS” – kazao je Adžić.

Istovremeno, Đokić je rekao da Srpska izvozi četiri puta više nameštaja nego što uvozi i zbog toga će uvijek imati podršku vlasti.

“Usvojićemo ove godine nove mjere koje se odnose na povrat doprinosa za zaposlene u toku godine. Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i obim sredstava koji planiramo izdvojiti u ovoj godini će sigurno premašiti 25.000.000 KM” – naveo je ministar Đokić.

Takođe, kroz program ekonomskih reformi, rekao je ministar, pomagaćemo sferu preradjivačke industrije, stimulisati izvoznu poslovnu politiku.

“Činjenica je da imamo veće potrebe za oblovinom od mogućnosti snabdjevanja ali smatram da pravednijom raspodjelom možemo te probleme umanjiti odnosno dovesti do podnošljive mjere” – kaže Đokić, dodajući da je obaveza Vlade RS da pomogne i podrži inicijative i opravadane zahtjeve privrede, koju će ona ispoštovati.

Podrška Sindikata

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS nakon sastanka sa predstavnicima opštine Gradiška i posjete preduzeću “Prima ISG” kaže da je u ovoj sredini mnogo primjera dobre saradnje poslodavaca, radnika i vlasti.

“Ohrabrena sam informacijom da će plate radnika “Prima ISG” biti povećane deset procenata, da su uslovi rada dobri i da stlno zapošljavaju omladinu. Radnici su sa poslodavcem potpisali kolektivni ugovor i ovo je primjer za pohvalu” – rekla je Mišićeva.

Ona napominje da su ovim primjerom demantovane tvrdnje pojedinih poslodavaca i vlasti da nije moguće povećati plate i obezbjediti adekvatne uslove rada kojiam će svi biti zadovoljni.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otvara-se-100-novih-radnih-mjesta-fabrike-uvode-i-drugu-smjenu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot