Stanovi u Srpskoj skuplji, prodaja u usponu

Objavljeno: 10. 2. 2017 u 18:14h

Građevinske firme u RS koje se bave stanogradnjom zabilježile su pozitivan trend na tržištu u posljednja tri mjeseca prošle godine, jer je rasla i prodaja i cijena stanova.

Posljednje tromjesečje bilo je najuspješnije za građevinske firme u prošloj godini, a prethodnih devet mjeseci su uz lošiju prodaju konstantno bilježili i pad cijene stambenih kvadrata.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u četvrtom kvartalu 2016. prodato je 648 novih stanova površine 37.230 kvadratnih metara, što je 25,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Situacija je još bolja ako se podaci iz četvrtog tromjesečja 2016. porede sa prosjekom za čitavu 2015. godinu jer je broj prodatih novih stanova bio veći za 140 odsto. Statističari su izračunali da je prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2015. bila viša za 6,7 odsto, a u odnosu na prosjek iz cijele u 2015. godine za šest procenata.

Vlasnik građevinske firme “Ekvator” iz Banjaluke Đorđe Davidović rekao je da je evidentno da raste prodaja stanova i da taj trend prati i rast cijene.

“Najveći broj prodatih stanova je u Banjaluci, a riječ je uglavnom o kupcima iz RS koji žive i rade u inostranstvu. Oni sve češće svoju štednju ulažu u kupovinu stanova i zatim ih izdaju. Do rasta potražnje doveo je i stalni priliv stanovništva u najveći grad Srpske. Dolaskom nove vlasti u Banjaluci otvorene su dodatne mogućnosti da građevinske firme investiraju u ovaj grad i doprinose njegovom razvoju” – kazao je Davidović.

Davidović ističe da je velika potražnja uticala i na rast cijena stanova i da će one najvjerovatnije nastaviti da idu uzlaznom putanjom.

“Zadovoljni smo prodajom, kupaca ne manjka. Kvadrat stana u gradnji kod nas košta 1.800 maraka, a izgrađenog stana 2.000 maraka sa PDV-om” – naveo je Davidović, čija firma gradi najveće naselje u Banjaluci.

Veća tražnja za novim uticala je, međutim, na smanjenje interesovanja kupaca za polovnim stanovima. Vlasnik Agencije za prodaju nekretnina “Euro agent” Senka Gatarić-Vasilić ističe da je pad prodaje polovnih stanova bio posebno izražen u posljednjem kvartalu 2016. godine.

“Veliko je zatišje na tržištu nekretnina kada je riječ o prodaji polovnih stanova, posebno od septembra. Kupaca je sve manje” – kazala je Gatarić-Vasilić i dodala da je cijena polovnih stanova u Banjaluci od 1.200 do 2.000 maraka po kvadratu.

Izdate dozvole

Građevinskim firmama je u četvrtom kvartalu 2016. godine u odnosu na isti period godinu ranije izdato 21,2 odsto manje dozvola za gradnju. Pored toga, smanjen je i broj planiranih stanova za gradnju u četvrtom kvartalu 2016. godine u odnosu na isti period godinu ranije, a pad je iznosio 7,6 odsto.

Broj prodatih stanova u 2016. godini po kvartalima

255 – prvi

238 – drugi

288 – treći

648 – četvrti

1.429 – ukupno

Cijena prodatih stanova u 2016. godini po kvartalima

-11,2 odsto – prvi

-8,8 odsto – drugi

-10,7 odsto – treći

+6,7 odsto – četvrti

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stanovi-u-srpskoj-skuplji-prodaja-u-usponu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot