Raste vodostaj rijeke Save: Oranice pod vodom

Objavljeno: 10. 2. 2017 u 16:59h

Rijeka Sava, čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snijega, potopila je na stotine hektara oranica u gradiškim selima.

U gradiškoj Civilnoj zaštiti navode da stanje još nije kritično, te da su u pripravnosti i obilaze područja uz Savu i da su spremni da intervenišu ukoliko vodostaj nastavi dalje da raste.

Odvodni kanali u selima Bok Jankovac, Mačkovac i Kozinci nisu u funkciji i predstavljaju veliku poteškoću mještanima, jer ne mogu da prime podzemne vode, zbog čega su potopljene mnoge poljoprivredne parcele.

“Poznato je da nebranjeni dio područja uz Savu redovno plavi, međutim, sada je i branjeni dio pod vodom. Do toga dolazi zbog zapuštenih kanala, koji su obrasli šibljem, a na nekim mjestima su i zasuti i voda kroz njih ne može proticati”, istakao je predsjednik mjesne zajednice Bok Jankovac Drago Račić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić je istakao da ovaj problem mora biti riješen, te da je budžetom za ovu godinu planiran novac za čišćenje kanalskih mreža.

“Za krčenje kanalskih mreža ove godine biće izdvojeno 150.000 KM, 15.000 KM za zamjenu oštećenih propusta i 105.000 KM za izmuljivanje, produbljavanje i čišćenje kanalske mreže”, naveo je Adžić.

I vodostaj rijeke Save u Bijeljini je u porastu, dok su vodostaji Drine i manjih rijeka u ovom gradu u stagnaciji.

“Vodostaj rijeke Save je u posljednja 24 časa u porastu za 43 centimetra”, saopšteno je juče iz gradske Civilne zaštite.

Dodali su da je vodostaj Save na hidrološkoj stanici Jamena juče ujutro iznosio 816 centimetara, što je 1,5 metara ispod kote redovne odbrane od poplava.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/raste-vodostaj-rijeke-save-oranice-pod-vodom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])