Zviždačima u RS novčana nagrada od 10 posto?!

Objavljeno: 9. 2. 2017 u 15:49h

“Ukoliko zviždač prijavi pronevjeru 300.000 KM i njegova prijava se dokaže kao tačna, dobio bi “nagradu” od 30.000 KM” ?

Poslanici Narodne skupštine RS danas su raspravljali o Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, a iznijet je prijedlog da se zviždači finansijski nagrade za prijavu korupcije, te da, po uzoru na praksu u SAD-u, dobiju oko 10 posto od iznosa koji je bio predmet korupcije. Primjera radi, ukoliko zviždač prijavi pronevjeru 300.000 KM i njegova prijava se dokaže kao tačna, dobio bi “nagradu” od 30.000 KM.

Mišljenja narodnih poslanika o ovom prijedlogu su bila različita.

Inicijator ove ideje je SNSD-ov poslanik Igor Žunić, a šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović smatra da bi ovakva praksa, posebno na „balkanskom području“, mogla izazvati zatrpavanje institucija masovnim prijavama, sa ciljem dobijanja finansijske koristi, a koje bi u konačnici bile odbačene.

“Zato mislimo da to rješenje ne bi bilo dobro,” istakao je Borenović.

Prema mišljenju Adama Šukala iz Napredne Srpske, prije regulisanja eventualne novčane nagrade, trebalo bi riješiti da prijavilac korupcije nema nikakvih sudskih troškova tokom istražnog postupka i sudskog procesa.

“Hajde da prvo riješimo kroz zakon da uzbunjivači ili zviždači nemaju sudske troškove, te da država daje predujam i pokriva troškove sudskog postupka jer ne možemo prejudicirati kako će sud na kraju presuditi,” istakao je Šukalo.

Potpredsjednica skupštine Srpske Sonja Karadžić-Jovičević (SDS) kazala je kako takav prijedlog ima svoje „lice i naličje“.

“Mislim da bi prvenstveno trebalo da se reguliše povrat novca ili drugog materijalnog dobra onome ko je prijavio korupciju, a Vlada će odlučiti da li bi sve moglo da krene naopako ako bi se za prijavu korupcije davale nagrade,” istakla je Karadžić-Jovičević.

Njen stranački kolega Dušan Berić je čak predložio da poslanici izdvajajaju 30 posto od svoje plate za finansiranje Agencije za borbu protiv korupcije koja bi se uspostavila na nivou RS i za „pomoć“ zviždačima.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je istakao da postoji dobra namjera i odlučnost da se radi na borbi protiv korupcije.

“Ovdje postoji percepcija da je cijelo društvo korumpirano – učitelji, ministri, ljekari, popovi, hodže, fratri, svi. Kod nas je korupcija ozbiljan problem,” rekao je Kasipović.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zvizdacima-u-rs-novcana-nagrada-od-10-posto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot