Na ulicama Gradiške povećan broj pasa lutalica

Objavljeno: 8. 2. 2017 u 14:37h

Napadi pasa lutalica na gradiškim ulicama su sve češći, zbog čega mnogi stanovnici ove opštine ne smiju mirno proći gradom, da ne strepe od toga da će se iz šetnje vratiti uplašeni ili sa ujedom.

Uprkos tome što među psima koji borave na ulici ima i mnogo umiljatih željnih igre i maženja sa prolaznicima, statistika opominje da su neki od njih i neprijateljski raspoloženi. Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se nešto preduzme i spriječe napadi, jer je broj onih koji su zatražili pomoć ljekara poslije ujeda pasa u posljednjih pet godina gotovo udvostručen.

Prema evidenciji Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja samo prošle godine evidentirano je 80 ovakvih slučajeva, a neki od tih napada nisu bili bezazleni. Načelnik ove službe Bogdan Milenković je istakao da je u Kliniku za infektivne bolesti Banjaluka upućeno čak 16 osoba koje su ugrizli psi lutalice.

“Bez obzira na to da li je riječ o psima koji imaju vlasnike ili o lutalicama, poslije ugriza građani se obavezno moraju javiti u Službu hitne pomoći”, rekao je Milenković i dodao da je među ovim psima manji broj onih koji su vakcinisani.

Gradiščani kažu da najvjerovatnije psi lutalice napadaju zbog nedostatka hrane ili strahuju od ljudi. Penzionerka Marija P. kaže da joj nije nimalo prijatno kada u kesama nosi hranu iz prodavnice, a prati je čopor. Rado ih nahrani i pomazi, iako je svjesna da bi to moglo biti opasno.

“Problem je to što ljudi nabavljaju kućne ljubimce koji nisu adekvatni za njih, a zatim ih, u nedostatku uslova, puštaju na ulicu. Bez hrane, smještaja, i prepušteni sami sebi psi se poslije pridružuju čoporima, pa izgledaju kao prijetnja za građane”, kaže D. Jeftenić iz Gradiške, koji smatra da bi za napuštene životinje trebalo obezbijediti adekvatan prostor, a neodgovorne vlasnike, od kojih problem potiče, kazniti.

U gradiškom Komunalnom preduzeću “Gradska čistoća”, u okviru kojeg radi azil za pse, kažu da ne mogu ništa preduzeti, jer su im ruke vezane zbog birokratije.

“Program pasa lutalica je počeo prije desetak godina, međutim, dok Parlament BiH ne usvoji Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja, onemogućen je razvoj pomenutog programa”, kazao je direktor “Gradske čistoće” Goran Bjelić.

Prema njegovim riječima, na ulicama je veliki broj pasa koje su vlasnici zanemarili.

“Ponekad vlasici jednostavno izbace pse na ulicu”, ističe Bjelić, koji dodaje da problem predstavlja to što ti psi nisu kastrirani, zbog čega ih je sve više.

Bjelić je napomenuo da je budžetom opštine predviđeno izdvajanje 30.000 maraka za rad azila, što je dovoljno za tehnička sredstva, hranu i obradu 15 pasa lutalica mjesečno ili oko 200 godišnje. To podrazumijeva evidenciju, vakcinaciju, čišćenje od parazita i kastraciju.

Napad na životinje

Na imanju Mehmeda Demirače u gradiškom naselju Žeravica krajem prošle godine psi lutalice su zaklale petnaestak jagnjadi.

Demirača je tada rekao da to nije prvi put, jer su mu psi lutalice pričinili istu takvu štetu prije, kada je zadavljeno osam ovaca, dok je desetak bilo povrijeđeno.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-ulicama-gradiske-povecan-broj-pasa-lutalica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])