Strane investicije pale za 226 miliona

Objavljeno: 7. 2. 2017 u 16:23h

Strane investicije u BiH iznosile su u prvih devet mjeseci prošle godine 274,3 miliona maraka i gotovo su prepolovljene u odnosu na isti period 2015. godine.

U prva tri kvartala 2015. strani investitori su uložili čak 226 miliona KM više nego u identičnom periodu godinu kasnije.

U izvještaju o radu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) za 2016. godinu navedeni su preliminarni podaci Centralne banke BiH o stranim investicijama za prva tri tromjesečja. Podaci pokazuju da su strana ulaganja u prva tri kvartala 2016. godine bila najmanja u tom periodu u posljednjih šest godina. Najveći pad je zabilježen u odnosu na 2014. godinu za čak 307 miliona maraka.

Uprkos dramatičnom padu priliva stranog kapitala, FIPA u svom izvještaju nije pridala mnogo pažnje razlozima zbog kojih je došlo do oseke. U izvještaju je istaknuto da se za 2016. godinu očekuje pad globalnih investicija u rasponu od deset do 15 odsto, a kao razloge za to navode krhkost privrede, skromnu potražnju, izbjegavanje poreza i pad dobiti multinacionalnih kompanija.

“Prema procjenama globalne strane, investicije će rasti u 2017. i 2018, ali će ostati niže u odnosu na rekordnu 2007. godinu. Evidentno je da se oporavak direktnih stranih investicija odvija sporije i da su upozorenja o mogućim negativnim uticajima na globalne tokove stranih ulaganja prevladala u odnosu na pozitivne procjene”, navedeno je u izvještaju FIPA.

U dijelu izvještaja, koji se odnosi na BiH, navedeno je da je preduslov za povećanje priliva stranih investicija unapređenje sistema koordinacije nadležnih institucija u definisanju strateških ciljeva i prioriteta i projekata.

Ekonomista Goran Radivojac kaže da drastičan pad stranih investicija pokazuje da je BiH trusno područje za investitore.

“BiH se sigurno neće razviti na stranim investicijama, ali su one dobrodošle. Pad ovih ulaganja za domaće tržište je loša vijest i očigledno su nas strani investitori označili kao prostor sa visokim stepenom ekonomskog i političkog rizika za poslovanje. Nije nimalo bezazleno ono što radimo sami od sebe. BiH je sa političkog aspekta nepredvidiv prostor, dok je s druge strane fiskalni sistem takav da neko ko bi na naše područje investirao na duži period ne može da dođe do ozbiljnije procjene poreskih opterećenja i drugih davanja. Sve je to loš indikator za BiH”, naveo je Radivojac i dodao da se tržište BiH neće brzo oporaviti kada je riječ o stranim ulaganjima.

Strane investicije u prva tri kvartala (miliona KM)

  • 509 – 2010.
  • 453 – 2011.
  • 406 – 2012.
  • 518 – 2013.
  • 582 – 2014.
  • 500 – 2015.
  • 274 – 2016.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/strane-investicije-pale-za-226-miliona/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot