Roboti u osnovnim školama širom Srpske

Objavljeno: 7. 2. 2017 u 20:10h

Mali plavi robot mBot uskoro će postati svakodnevica u nekim osnovnim školama u BiH.

Grupacija “SPARK” donacijom 500 robota i pokretanjem “SPARKreators” lige uvodi robotiku među osnovnoškolce. Škole, koje žele da dobiju robota, besplatnu obuku i takmiče se u robotici, mogu da se prijave sutra do 16 časova.

“Potrebno je samo da se prijave na spark.ba. Po jedan nastavnik, bibliotekar, bilo ko, ko želi da se uključi dobiće besplatnu edukaciju, škole će dobiti besplatne robote i stećiće pravo da se takmiče u “Sparkkreators” ligi, kaže Željka Gajić, iz Egzit centara Banjaluka.

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja đaka iz oblasti robotike, automatike i programiranja. Projekat je dobio i podršku Ministarstva prosvjete RS.

Za sada se prijavilo 276 škola iz cijele BiH, ali samo 81 iz RS.

“Ovu akciju je pokrenuo je pokrenuo IRIM u Hrvatskoj i Srbiji. U Srbiji se zove Bitka za znanje i zaista je sjajan, ima veliki odziv. Ovdje kao što sam rekla organizuje Spark i Egzit centar iz Banjaluke”, ističe Željka Gajić.

“Sugerisao bih ako nisu, pošto će se ovo prenijeti preko medija da se prijavi dovoljan broj škola jer sigurno će djeca od toga imati koristi, a i škole”, poručuje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Sa oživljavanjem robotike u školama smanjio bi se jaz između obrazovnog sistema u BiH i razvijenijih zemalja.

Đaci će dobiti priliku da kroz “SparkKreators” ligu steknu i usavrše svoja znanja u oblastima budućnosti – nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/roboti-u-osnovnim-skolama-sirom-srpske/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot