Otkaz za skoro 1.000 radnika Željeznica RS

Objavljeno: 5. 2. 2017 u 11:05h

Novom sistematizacijom u Željeznicama RS skoro 1.000 radnika je višak. Plan je da se za prvih 500 ponude stimulativne otpremnine od 12 mjesečnih plata.

Smanjenje broja zaposlenih dio je procesa restrukturiranja radi finansijske stabilnosti u Željeznicama RS-a, u koji je uključena i Svetska banka. Ipak, niko neće na ulicu, uvjerava resorni ministar. Kaže da imaju plan da se u prvoj godini restrukturiranja Željeznica riješi viška od 500 radnika, piše RTRS.

“Predvidjeli smo da za prvi korak to bude 500 radnika kojima će biti ponuđene otpremnine koje bi trebalo da budu stimulativne. To je, po našem zakonu o radu, otpremnina od šest ličnih dohodaka, a mi ćemo ponuditi 12 ličnih dohodaka” – istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U Sindikatu željezničara smatraju da je to dobar potez. Prijedlog imaju i oni – da situaciju u vezi sa dijelom radnika sa beneficiranim radnim stažom, koji imaju staž, ali ne i godine života, riješe kao u policiji.

To, ističu u Sindikatu željezničara, znači da bi se značajno umanjio broj zaposlenih ako bi se zakonski dozvolilo da ti radnici odu u penziju.

Dio viška rješavaće se prekvalifikacijom, a određen broj trebala bi da apsorbuje privreda. U Nadzornom odboru kažu da modele zbrinjavanja viška ne treba izmišljati već samo primijeniti, ali što prije, da bi otvaranje tržišta “Željeznice RS” dočekala spremna.

“Svi misle da se neće desiti otvaranje tržišta, a to je nama na pragu jer već imate primjer poljoprivrede koja je morala otvoriti tržište” – ističe Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora u ŽRS.

Analiza Svjetske banke utvrdila je da u Željeznicama RS  ima 1.500 radnika viška, ali je problem i nerentabilan putnički saobraćaj. S tim se, međutim, ne slažu u Vladi, pa su odlučni da putnički prevoz ipak zadrže. I vlasnička transformacija je neizbiježna. Predviđeno je da Vlada RS postane stopostotni vlasnik Željeznica, što sada nije slučaj, jer oko 21 odsto drže mali akcionari.

Izvor: Rtrs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otkaz-za-skoro-1-000-radnika-zeljeznica-rs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot