Od čega boluje Donald Tramp?

Objavljeno: 2. 2. 2017 u 10:10h

Hilari Klinton je tvrdila da je Donald Tramp “temperamentno nepodoban” da bude predsjednik SAD, a posljednjih mjeseci mnogi su došli do istog zaključka. Naravno, Klintonova je bila njegova politička protivnica, ali psiholozi sada smatraju da je bila na dobrom tragu.

Sve donedavno psiholozima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju s novinarima o svom otkriću, ali je sada to pravilo prekršeno i oni su progovorili o Trampovoj navodnoj bolesti.

Jedan od njih psihoterapeut Džon D. Gartner tvrdi da je Tramp “mentalno teško bolestan i teperamentno nesposoban da bude predsjednik”.

On vjeruje da Tramp pokazuje znake “malignog narcizma”, koji se definiše kao mješavina narcizma, poremećaja antisocijalne ličnosti, agresivnosti i sadizma.

Narcizam je jedna od najčešćih dijagnoza koje psiholozi pripisuju Trampu.

“Narcizam pomračuje njegovu sposobnost da vidi stvarnost, pa kod takve osobe logični argumenti ne daju nikakav efekat”, kaže klinički psiholog dr Džuli Fatrel za “Njujork dejli njuz”.

“Tri miliona žena maršira? To njega ne dotiče. Savjetnici ističu da takva politika nije dobra. Njega baš briga.”

U decembru je troje vodećih profesora psihijatrije pisalo Baraku Obami i izrazilo zabrinutost za Trampovu mentalnu stabilnost.

“On pokazuje simptome mentalne nestabilnosti uključujući impulsivnost, kompleks više vrijednosti, hipersenzitivnost na svaki oblik kritike i djeluje da ne može da razlikuje fantaziju od realnosti, zbog čega smatramo upitnim njegovu pogodnost za preuzimanje velikih odgovornosti u Bijeloj kući”, napisali su profesori Harvarda bivšem predsjedniku tražeći od njega da od Trampa zahtjeva “potpunu medicinsku i neuropsihijatrijsku procjenu”.

Međutim, neki stručnjaci za mentalno zdravlje smatraju da takve ocjene psihijatara treba uzeti s rezervom, naročito ako svog “pacijenta” nikad nisu vidjeli.

“Nije etično niti se može smatrati dobrom praksom da se neki pojedinac, kog niste ni sreli, komentariše na takav način. Važno je istaći i da postoji razlika između poremećaja ličnosti i mentalne bolesti”, kaže profesor psihijatrije Danijel Smit sa Univerziteta u Glazgovu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/od-cega-boluje-donald-tramp/||claudebot