Stanovnici Srpca i Gradiške pecaju, roštiljaju i igraju fudbal na ledu

Objavljeno: 1. 2. 2017 u 15:12h

Sankanje i igranje fudbalskih utakmica na zaleđenim rijekama i jezeru, pecanje kroz otvor napravljen u ledu, ali i roštiljanje na malom ostrvu nasred rijeke Save, samo su neki od načina na koje su stanovnici Srpca i Gradiške oživjeli zimsku magiju.

Mještani Bardače kod Srpca zaigrali su fudbal na zaleđenom jezeru Stublaja, a nekolicina njih je iskoristila ovo nesvakidašnje “čudo prirode” da probuše rupe na sredini jezera i dođu do sigurnog ulova u jezeru bogatom ribom. Stublaja je poznata i kao vikend naselje zbog montažnih kućica podignutih čitavom dužinom obale, a u jednoj od njih se redovno druži i grupa mladih avanturista.

“Do sada nismo vidjeli ovako zaleđenu Stublaju, a i stariji kažu da je to prava rijetkost. Ispočetka smo samo šetali, ispitujući teren, a kad smo se uvjerili da je ledena površina veoma čvrsta, odigrali smo i fudbalsku utakmicu. Priključili su nam se mještani iz okolnih sela, pa čak i Gradiške”, kaže Dragan Bosančić.

Dodaje da je i ulov ribe bio dobar pa su poslije utakmice pripremili roštilj uz druženje do kasnih večernjih časova.

“Ovdje se okupljamo i ljeti i zimi. Sibirsku zimu smo iskoristili za novi vid rekreacije. Volimo da pecamo, pogotovo nakon praznika, jer nam je svima preko glave masne hrane”, naglašava Bosančić.

Ledeni talas koji hara ovim područjem već nekoliko sedmica zaledio je mnoge riječne tokove, pa nisu rijetki bili prizori da se roditelji na rijekama sankaju sa svojim mališanima.

Nekoliko dana je bio zaleđen čak i Vrbas u selu Razboj, a debeli snježni pokrivač na ovoj rijeci nije viđen decenijama.

Led na rijeci Savi kao i jata labudova i divljih pataka izmamili su na obalu stanovnike Gradiške koji svakodnevno obilaze kej i hrane ptice. Zbog niskog vodostaja oživjelo je i malo ostrvo, koje je podsjetilo na ljetne dane, pa je nekoliko mladića odlučilo da roštilja nasred rijeke.

“Ovo je jedan od rijetkih prizora da je Sava zimi ovako plitka. Odlučili smo da to iskoristimo na najljepši način. Roštiljamo i uživamo u zimskoj idili”, priča Tino Gvozden.

Njegove kolege Dejan Jošić i Nikola Runjić, hrabri gradiški kupači poznati po tome da ih ni minus ne može spriječiti da se okupaju na jezeru u Lamincima, kažu da ih je ovaj put led zaustavio.

“Nije nas hladnoća zaustavila koliko led, koji je okovao ostrvo, tako da bi bilo preopasno plivati između santi leda”, kaže Runić.

Gradiščani koje smo zatekli kako hljebom i žitom hrane ptice kažu da led zahvata veći dio obale zbog čega divlje patke i labudovi bezuspješno tragaju za ribom i drugom hranom.

“Divlje patke i labudovi su se navikli na ljude i veoma su pitomi dok ih hranimo i fotografišemo”, kazao je Alen Mešić.

Opasnost

Veliki broj stanovnika ne želi da propusti priliku da prošeta zaleđenim rijekama uprkos tome što bi to mogla da bude veoma opasna avantura, jer se ne zna tačno kolika je debljina leda.

Iz Civilne zaštite u Srpcu upozoravaju građane da izbjegavaju zaleđene vodene površine, jer može doći do njihovog pucanja, a prijeti opasnost i od poskliznuća i težih povreda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stanovnici-srpca-i-gradiske-pecaju-rostiljaju-i-igraju-fudbal-na-ledu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot