Hladne klupe odgodile nastavu i skratile časove

Objavljeno: 24. 1. 2017 u 13:42h

Učenici nekoliko škola u RS juče su bili prinuđeni da nastavu, prvog dana drugog polugodišta, prate u hladnim učionicama ogrnuti jaknama, zbog čega su časovi bili skraćeni na 30 minuta, dok su u nekim mjestima klupe ostale prazne.

Osim problema sa grijanjem, povratak u školu obilježila je i nestašica vode, ali i zavijani putevi zbog kojih đaci nisu mogli doći do učionica.

Nastava nije počela za učenike Stručne i tehničke škole i Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u Derventi, kao ni za đake dvije područne škole u Zvorniku. Direktorica derventske škole Branka Jović rekla je da ova ustanova i Srednjoškolski centar imaju zajedničko centralno grijanje te da su zbog kvara učenici vraćeni kući.

“Nakon što kvar bude otklonjen, učenici će biti obaviješteni o početku nastave. Nadam se da će kvar biti uskoro otklonjen i da će đaci sjesti u klupe”, rekla je Jovićeva.

U derventskoj OŠ “19. april” nastava je počela, ali su časovi skraćeni na 30 minuta.

Zbog problema sa grijanjem sa nastave su vraćeni i učenici zvorničkog područnog odjeljenja OŠ “Desanka Maksimović” u Ceru, a kod kuće su ostali i njihovi drugari iz Gornje Kamenice, koji zbog neprohodnih puteva nisu uspjeli ni doći.

Problema sa zagrijavanjem prostorija imaju i mnoge druge škole, u kojima će do kraja sedmice biti skraćeni časovi. U Ministarstvu prosvjete i kulture ističu da su svim školama poslali saglasnost da, ukoliko imaju problema sa grijanjem, mogu i odgoditi početak nastave.

Nastava je na 30 minuta skraćena u banjalučkoj Građevinskoj, Ekonomskoj, Tehnološkoj školi, kao i u Školi učenika u privredi i Gimnaziji. Izmjerena temperatura u učionicama nije prelazila 14 stepeni Celzijusa pa su đaci ovih škola bili primorani da nastavu prate u jaknama.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić istakao je da je problem u dotrajaloj stolariji, koja ne zadržava toplotu.

“Ubacujemo u učionice još grijalica, ali ne znam da li će instalacije toliko izdržati”, kazao je Bajić.

Dotrajala stolarija je boljka i banjalučke Gimnazije.

“Da imamo kvalitetnu stolariju, temperatura bi bila bar za četiri stepena viša”, kazao je direktor ove škole Zoran Pejašinović.

Toplim učionicama se ne mogu pohvaliti ni učenici banjalučkih osnovnih škola “Đura Jakšić” u Šargovcu, “Vuk Karadžić” u Boriku i “Jovan Cvijić” u Kočićevom vijencu.

Nastava u drugom polugodištu bez problema počela je u školama na području Bijeljine, Modriče, Novog Grada, Prijedora, Istočnog Sarajeva i Doboja.

Čestitka

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitao je juče učenicima, nastavnicima i vannastavnom osoblju početak nastave i poželio im da ostvare odlične rezultate u radu u istinskoj saradnji i dobrom raspoloženju.

“Vrijedan rad i posvećenost uvijek su na korist svima”, poručio je Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hladne-klupe-odgodile-nastavu-i-skratile-casove/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])