Neustavno ograničili isplatu radničkih plata

Objavljeno: 23. 1. 2017 u 12:15h

Nastao je ozbiljan problem nakon presude Ustavnog suda Federacije BiH koja se odnosi na neustavnost člana Zakona o stečaju po kojem radnici imaju pravo na isplatu samo osam minimalnih plata, jer i nacrt novog zakona predviđa ograničenja broja isplaćenih plata, kažu u sindikatu.

“Odluka Ustavnog suda je jasna, da se ovo ne možete ograničavati. Odluka se mora ispoštovati, ali, sa druge strane, pitanje je odakle isplatiti nešto više ako fabrika ne radi pet-šest godina pa je zato i otišla u stečaj”, kazao je Sinan Husić, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ustavni sud je neustavnim proglasio dva člana aktuelnog Zakona o stečaju FBiH. Problem je što je ovaj zakon propisao da se radnicima namiruje osam plata, i to minimalnih, do otvaranja stečaja, odnosno što postoji ograničenje.

I nacrtom novog zakona o stečaju, koji je usvojen u Parlametu FBiH i sada ide na javnu raspravu, predviđeno je ograničenje, ovaj put na isplatu 12 minimalnih plata.

Nakon prioriteta, sva ostala potraživanja namiruju se zajedno od iznosa koji ostane, a među njima i potraživanja za sve plate i doprinose.

“Pokušaćemo riješiti ovo, ali biće veoma teško. Jer pitanje je odakle će se uzeti novac za nešto više kada firma ide u stečaj, znači nema novca”, kazao je u petak Mato Jozić, ministar pravde FBiH.

Dodao je da su novim zakonom željeli da radnici budu prvi u isplati, pa se namiruju prije ostalih povjerilaca, te su izbacili uprave i nadzorne odbore iz ovog namirenja.

“Neću predložiti zakon koji je protuustavan. Ide javna rasprava od 45 dana. Socijalni partneri mogu učestvovati. Pokušaćemo naći rješenje. Ali isti takav zakon je u RS”, napomenuo je Jozić.

Husić je podsjetio da je nacrt novog zakona o stečaju dobio zeleno svjetlo u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH, dakle i od sindikata, ali će morati opet biti analiziran u ovom tijelu.

I on, kao i potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji se i obratio Ustavnom sudu zbog Zakona o stečaju, smatraju da će odluka Ustavnog suda otvoriti prostor za sudske sporove radnika firmi koje su do sada otišle u stečaj.

“Ovo se ne može sistemski riješiti. Mogući su pojedinačni zahtjevi radnika. Kada odluka Ustavnog suda FBiH bude objavljena u ‘Službenim novinama’, na osnovu toga radnik preko pravnog zastupnika može pokrenuti sudski spor za sve za šta su zakinuti”, rekao je Dunović.

Napomenuo je da je Ustavni sud odgovorio da je neustavno ograničenje isplate na osam plata i to minimalnih, te da je jasno da ne može postojati nikakvo ograničenje, mada sud nije eksplicitno naveo da je neustavno i 12 i 13 plata na primjer.

“Zato je upitan i novi zakon o stečaju koji je upućen Parlamentu. Ako dođe do usvajanja u ovakvom tekstu kakav je sada, opet ću se obratiti Ustavnom sudu i pitati je li ustavna isplata plata za 12 mjeseci”, kazao je Dunović.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/neustavno-ogranicili-isplatu-radnickih-plata/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot