Minus puni novčanik trgovcima i majstorima

Objavljeno: 23. 1. 2017 u 12:23h

Snijeg je posljednjih dana mnogim stanovnicima zadao glavobolje, ali ima i onih koji zadovoljno trljaju ruke zbog odlične zarade koju im je donio.

Prodavci alata za čišćenje snijega, ogreva, grijalica, vlasnici butika, ali i autolimari više su nego svoji na svome u januaru.

U jednom trgovačkom centru u Banjaluci kažu da ni ne znaju koliko su prvih dana januara prodali lopata za snijeg i sanki.

“Cijena sanki je od 25 do 60 KM, dok lopate prosječno koštaju 7,95 KM i upravo ta vrsta je najtraženija. Uređaji za grijanje više su prodavani u ponedjeljak, a najviše su traženi konvektori i prodali smo jedan kamin”, rekla je prodavačica Dragana Miščević.

Grijalice su među traženijim artiklima među Bijeljincima, koji su one povoljnije odavno razgrabili.

“Prodaja je išla dobro i prije mjesec, ali sada je eskalirala. Gotovo da više i nemamo grijalica. Poručili smo nove količine i trebalo bi da ih dobijemo uskoro”, kaže trgovac iz Bijeljine Tešo Jović.

Cijene su, dodaje, različite, u zavisnosti od toga šta tražite. Ipak, najviše idu konvektori od 100 do 200 maraka.

Zima je posebno berićetan period za autolimare, autoelektričare i automehaničare. Debeli minusi mnoge automobile ojadili su za akumulatore, grijače, brisače, a nerijetko su od leda stradali auspusi i gume.

“Kada je ovakvo vrijeme, češće dolazi i do sudara na putevima pa imamo više posla. Najčešće se zbog proklizavanja oštećuju prednji dijelovi automobila”, kaže autolimar iz Banjaluke Srđan Filipović.

Popravak oštećena zavisi od slučaja do slučaja i može biti od par stotina do nekoliko hiljada KM.

Pad žive na termometru donio je rast prometa u buticima, koji mahom bilježe potražnju za toplom odjećom.

Posebno velika potražnja je za dječjim skafanderima, čizmama, jaknama.

“Kako je jako hladno, najviše se traže džemperi i rolke, te jakne, a vjerovatno građani kupuju i zbog potreba, ali i sniženja”, rekla je prodavačica u jednom od butika u Prijedoru Sebina Timarac.

U radnjama sa obućom pazari se obuća koja je za niže temperature i vodootporna.

Taksi bez popusta

Za sigurniji odlazak do radnog mjesta ili druge aktivnosti mnogi će se odlučiti da pozovu taksi, a u tom slučaju ne treba da se iznenade da su taksisti ukinuli uobičajeni popust za pozive od 30 do 50 odsto. Iste cijene ostale su u Doboju, Prijedoru, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

“Cijene prevoza su ostale iste, a imamo povećan broj poziva”, rekao je predsjednik jednog od taksi udruženja u Prijedoru Dalibor Šormaz.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/minus-puni-novcanik-trgovcima-i-majstorima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot