I djevojka među vitezovima (Foto)

Objavljeno: 20. 1. 2017 u 13:30h

Hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježen je širom BiH služenjem svete arhijerejske liturgije i osveštavanjem bogojavljenske vodice, nakon čega su najhrabriji tradicionalno zaplivali rijekama za časni krst.

Iako su se u većini lokalnih zajednica takmičili muškarci, u Zvorniku je Milana Mijatović (18) prva preplivala stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojila srebrni krst.

Kazala je da joj je ovo prvo plivanje za časni krst, ali da joj je oduvijek bila želja da učestvuje na bogojavljenskom plivanju. Istakla je da joj u vodi nije bilo hladno.

Blagoslov

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem blagoslovio je plivače u Banjaluci, a dvadesetogodišnji Đorđe Rađenović prvi je od 37 plivača stigao do krsta u rijeci Vrbas.

Pobjednik je darovan zlatnikom, a ostali učesnici prigodnim poklonima. Rađenović, koji je polaznik Policijske akademije u Banjaluci, rekao je da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do krsta.

“Osjećam se ponosno i želim da ovaj krst i poklone koje sam dobio podijelim sa svojom porodicom, djevojkom i kolegama sa Policijske akademije. Cilj mi je da tri puta budem pobjednik “, istakao je Rađenović.

Nastavak tradicije

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da grad nastavlja tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, koja je bila prekinuta zbog ratnih dešavanja, a nastavljena je u posljednjih 10 godina.

Bogojavljensko plivanje održano je prvi put na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ, gdje se za krst takmičilo pet hrabrih mladića, a prvi je do krsta doplivao Đorđe Medan, golman Fudbalskog kluba “Zrinjski”.

U Derventi je Zlatko Pazurević iz Novog naselja prvi došao do časnog krsta na rijeci Ukrini, a na istoj rijeci u Prnjavoru je do krsta doplivao Vladan Đuraš iz Palačkovaca.

U Trebinju je do krsta prvi doplivao Petar Marić, (46), koji za časni krst pliva više od deceniju i po. Do časnog krsta na ušću Sane u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu treći put je prvi doplivao Mario Vukojević.

Za časni krst rame uz rame sa devet momaka borila se i djevojka Dragana Bera.

Teški uslovi

Prijedorčanin Danijel Drljača četvrtu godinu zaredom najbrže je doplivao do časnog krsta u rijeci Sani, za koji se takmičilo 40 najodvažnijih plivača.

“Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas”, rekao je Drljača.

Bratunčanin Vladimir Arambašić, porijeklom iz Donjeg Vakufa, pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst na jezeru Perućac u blizini manastira Karno, kod Srebrenice, gdje je učestvovalo 14 takmičara, dok je na rijeci Plivi u Jezeru prvi do krsta stigao Srđan Udovičić iz Mrkonjić Grada.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/i-djevojka-medu-vitezovima-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot