Krst i “četiri S” na objektu džamije u Foči

Objavljeno: 19. 1. 2017 u 17:53h

Na pomoćnim objektima Careve džamije u Foči polupani su prozori i ispisani grafiti nacionalističkog sadržaja, potvrdio je Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča (MIZ).

“Jutros smo na pratećim objektima pored Careve džamije primijetili nanošenje materijalne štete. Dakle, razbijena su dva prozora, oštećena je fasada i ispisano je nekoliko grafita ružnog sadržaja. Ima nekoliko natpisa s ‘četiri S’ i krstom kao i ‘Partizan šampion'”, istakao je Ćemo.

On je rekao da se ovo dogodilo kada su mislili da se to u Foči više neće događati.

“Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na teren. Nadamo se da će ovo biti posljednji put, a isto tako se nadamo da će se konačno saznati ko je to uradio i ko narušava lijepe odnose u ovom gradu i ne želi da bude kako treba da bude”, pojasnio je Ćemo.

U Policijskoj stanici Foča nisu nam mogli dati informaciju o ovom događaju, a glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić nije odgovarala na telefonske pozive. Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad.

Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini srušena je do temelja. Međutim, krajem prošle godine završeni su radovi na njenoj obnovi. Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/krst-i-cetiri-s-na-objektu-dzamije-u-foci/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot