BiH gubi milione KM jer još nema 4G mrežu

Objavljeno: 18. 1. 2017 u 12:50h

Bosna i Hercegovina gubi milione KM jer još nije stvorila uslove za uvođenje 4G mreže, koju imaju i koriste sve zemlje u regionu.

Kako to obično biva u BiH, odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, pa tako telekom operateri krive Regulatornu agenciju za komunikacije, a ovi opet sve prebacuju na Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, koje treba da izradi novu politiku sektora telekomunikacija, tačnije, dokument koji je istekao još 2012. godine, a bez kojeg nije moguće izdati nove dozvole i dodijeliti radiofrekventni spektar.

“Agencija je završila svoj dio obaveza, budući da je obezbijedila neophodni radiofrekventni spektar za uvođenje 4G mreže. Taj spektar se, međutim, ne može staviti u upotrebu dok Savjet ministara BiH ne donose strateški dokument, odnosno politiku sektora telekomunikacija”, rekao je nedavno Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za časopis koji izdaje Spoljnotrgovinska komora BiH.

Upravo u tom neiskorištenom radiofrekventnom spektru “leže” milioni KM bez kojih ostaje budžet BiH.

Primjera radi, Srbija je na prvoj aukciji radiofrekventnog spektra za uvođenje 4G mreže, organizovanoj još u februaru 2015. godine, prikupila 21 milion evra s obzirom na to da su tri telekom operatera platila po sedam miliona evra.

“Radimo na dokumentu politike sektora komunikacija i u završnoj je fazi izrade, nakon čega će se o njemu izjasniti Savjet ministara BiH”, rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od glavnih problema zbog čega se do sada nije radilo na uvođenju 4G mreže, odnosno mreže četvrte generacije, jeste taj što telekom operateri u BiH nisu bili pretjerano zainteresovani za nju i to iz razloga što u ovim okolnostima nije isplativa.

Zbog nepostojanja 4G mreže u BiH, pored budžeta BiH, veliku štetu imaju i građani, koji danas daleko skuplje plaćaju svoje mobilne aparate zbog tzv. LTE prijemnika za 4G mrežu, a koju ne mogu da koriste.

Inače u BiH, i to uglavnom u urbanim centrima, dostupna je samo mreža treće generacije, odnosno 3G mreža, koja je daleko lošija i preko koje podaci idu daleko sporije i teže nego u mreži četvrte generacije.

Mobilna internet mreža četvrte generacije na globalnom nivou počela je da se koristi prije sedam godina. Ova mreža korisnicima omogućava pristup interentu i do 100 megabajta u sekundu, što recimo znači da se se video-sadržaj i TV program mogu gledati bez učitavanja, odnosno bez ikakvog zastoja.

Iskustva zemalja u regionu pokazuju da se povećanje brzine širokopojasnog interneta pozitivno odrazilo i na ekonomiju u cjelini jer pored znatnih ulaganja u mrežnu infrastrukturu uvode se nove usluge, proširuju određeni servisi, a i daleko se povećava brzina kojom se razmjenjuju podaci.

Neka istraživanja rađena u zemljama regiona pokazuju da se sa dobrom 4G mrežom igrica od 20 megabajta može skinuti za jedan sekund, aplikacija od 50 megabajta za manje od tri sekunda, a video veličine jednog gigabajta za oko minut.

Velika razlika u odnosu na 3G mrežu ogleda se i u video-pozivima, a puno bolji je i kvalitet razgovora putem popularnih servisa jer glasovi sagovornika ne “kasne”, nego se razgovara u realnom vremenu i bez zastajkivanja.

Prednost 4G mreže:

  • Prenos velikih količina podataka većom brzinom
  • Bolji kvalitet video-servisa
  • Brzina do 100 megabajta u sekundu
  • Milionski prihodi budžeta BiH
  • Ulaganja u mrežu i uvođenje novih servisa

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-gubi-milione-km-jer-jos-nema-4g-mrezu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot