Slovenci traže vozače i građevinske radnike iz BiH, a Nijemci njegovatelje

Objavljeno: 15. 1. 2017 u 14:01h

BiH je potpisala međunarodne ugovore o zapošljavanju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatelje) i Katarom, a u toku su pregovori sa Crnom Gorom, kazao je Feni zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević.

Dodao je kako je predloženo zaključivanje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje bh. državljani tradicionalno idu na rad.

Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4 228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto. U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, a slijede zavarivači, zidari, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Kada je riječ o Njemačkoj, ona s BiH ima potpisan ugovor samo za njegovatelje i to kadrove koji imaju završenu srednju medicinsku školu – opšteg ili pedijatrijskog smjera.

Prošle je godine na taj način u Njemačku otišlo 1.079 osoba iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za oko 25 posto.

Što se tiče Srbije, Tepavčević kaže kako “po ovom ugovoru nismo imali zahtjeva iz Srbije za zapošljavanje radnika iz BiH”.

“Vjerovatno zbog toga što smo u istoj ili sličnoj gospodarskoj situaciji”, naglasio je.

Na upit postoji li potreba na međunarodnom tržištu rada za radnicima iz BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ocijenio je kako takva potreba postoji te da je uvijek i postojala.

Inače, Njemačka od prošle godine ima uredbu po kojoj iz zemalja Zapadnog Balkana zapošljava potrebne radnike bez obzira na zanimanje i stručnu spremu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/slovenci-traze-vozace-i-gradevinske-radnike-iz-bih-a-nijemci-njegovatelje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot