Snijeg paralisao BiH

Objavljeno: 14. 1. 2017 u 16:06h

Veliki broj gradova i sela širom BiH od jutros je bez struje zbog kvarova na dalekovodima prouzrokovanih ogromnim količinama teškog snijega koji je pao u posljednja 24 sata.

Sva sela na području opštine Novi Grad jutros nemaju električnu energiju zbog snježnih padavina. Problemi u elektrosnabdijevanju počeli su sinoć oko 19 časova.

Prema informacijama iz lokalnog Centra za obavještavanje, bez napona su dalekovodi “Blatna”, “Blagaj-Svodna”, “Suhača-Agići-Budimilić Japra” i dalekovod za Kostajnicu, a prekidu je i 35 kilovoltni dalekovod Prijedor-Novi Grad.

Obim kvarova na niskonaponskoj mreži biće poznat nakon sanacije kvarova na dalekovodima, kažu u ovom Centru.

Jutros nije saobraćao ni putnički voz na lokalnoj liniji Novi Grad-Dobrljin, jer je elektro-kabl u naselju Tunjica pao na kontaknu mrežu željeznice.

Problema ima i u telefonskoj saobraćaju, a fiksna mreža ne radi u dijelovima opštine gdje su zbog dužeg nestanka električne energije ispraženjne baterije u centralama.

Magistralni i regionalni putni pravci na području opštine su očišćeni i prohodni, a radnici Komunalnog preduzeća “Komus” od sinoć su angažovani na čišćenju lokalnih kategorisanih puteva.

Iz ovog preduzeća kažu da su očišćeni svi lokalni kategorisani putevi osim dijela puta u selu Grabašnica gdje zbog snježnih smetova nije mogla da prođe mehanizacija.

Visina snijega u opštini Novi Grad jutros iznosi 13 centimetara, a u višim krajevima oko 20 centimetara.

Sela Lijevče polja bez struje

U gradiškom dijelu Potkozarja i Lijevče polju veći broj sela nema struje zbog kvarova na dalekovodima.

Najteže stanje je u Lamincima, Kočićevu, Bereku, Turjaku, Jablanici, Gornjim Podgradcima, Miljevićima…

Zoran Kuzmanović, direktor RJ “Elektrodistribucija” rekao je “EuroBlicu” da je čak sedam ekipa na terenu i da rade od noćas.

Većina kvarova, smatra Kuzmanović, biće otklonjena tokom popodneva izuzev Jablanice gdje je kvar teže prirode, a teren teško pristupačan.

“U Gornjim Podgradcima nestalo je struje na pumpama koje koristi “Vodovod”, zbog čega je u ovom naselju nestalo i vode. Tu radimo na otklanjanju kvara te sam uvjeren da ćemo do kraja dana uspjeti riješiti probleme a situacija normalizovana prije noći” – kaže Kuzmanović.

Osim električara, u punom kapacitetu angažovani su i komunalci koji čiste snijeg te su prutevi u gradu i okolini prohodni.

Problem su još uvek neraščišćeni trotoari. Opština je apelovala na mještane da se uključe u ovaj posao te očiste snijeg ispred svojih objekata. Na graničnom prelazu nema gužvi, saobraćaj se odvija usporeno ali bez dužih čekanja.

Derventa: Većina sela bez struje

Većina sela i jedan dio Dervente jutros su bez električne energije, a ekipe rade na otklanjanju kvarova, rečeno je Srni u derventskoj “Elektrodistribuciji”.

Struje nema kompletno područje Osinje, potrošači koji se napajaju sa dalekovoda Kalenderovci, kao i druga sela.

“Na terenu su sve raspoložive ekipe, a angažovali smo i dodatne resurse. U zavisnosti od kvarova na terenu nastojaćemo da rješavamo probleme”, kažu u “Elektrodistribuciji”.

Jedan dio grada nema vodu, jer su zamrzli šahtovi i instalacije u stambenim i poslovnim zgradama.

Preduzeće “BS-Inženjering” iz Dervente od sinoć čisti seoske puteve i gradske ulice, prema stepenu prioriteta i nalogu opštinskih službi.

Vlasnici ugostiteljskih objekata i drugih radnji jutros uklanjaju snijeg sa prilaza ispred svojih objekata.

USK: Skoro svi gradovi bez struje

Skoro svi gradovi u Unsko-sanskom kantonu /USK/ nemaju struju, jer je većina dalekovoda na prostoru ovog kantona van funkcije zbog snijega koji je padao tokom protekle noći.

Trenutno su bez struje veliki dijelovi Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Bužima, Ključa i Sanskog Mosta, rečeno je za portal “Kliks” u Civilnoj zaštiti USK.

Problema u napajanju električnom energijom jedino nema u Bosanskom Petrovcu.

Dežurne ekipe elektrodistribucije su na terenu i trenutno se radi na otklanjanju kvarova.

Zbog problema sa električnom energijom, povremeno dolazi i do prekida u vodosnabdijevanju.

Vatrogasne jedinice su imale nekoliko intervencija, prije svega u Bihaću, gdje se vršilo ispumpavanje vode u nekoliko poplavljenih stambenih i poslovnih objekata.

Zabilježeno je 12 saobraćajnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše povrijeđena.

Većina magistralnih i regionalnih puteva je prohodna, a mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu, zbog čega se saobraćaj odvija otežano i usporeno.

Na Graničnom prelazu Izačić i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila i kamione sa prikolicom.

Visina snježnog pokrivača u prosjeku je oko 20 centimetara, a u pojedinim opštinama i više od toga.

Kozarska Dubica dobila struju

Snabdijevanje električnom energijom gradskog područja Kozarske Dubice normalizovano je nakon jutrošnjeg prekida, potvrdio je Srni rukovodilac “Elektrodistribucije” Miloš Ćibić.

Ćibić je naveo da su ekipe “Elektrodistribucije” uspjele da otklone kvar na dalekovodu iz pravca Prijedora čime je od 14.00 časova normalizovano snabdijevanje grada.

On je dodao da su još u toku radovi na otklanjanju kvarova na nekim seoskim područjima.

Ćibić je potvrdio da su bez struje još područja sela Rakovica, Knežica, Bačvani i pounsko područje.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/snijeg-paralisao-bih/||claudebot