Teška godina: Zaposleni u Srpskoj prepušteni na milost i nemilost poslodavaca

Objavljeno: 11. 1. 2017 u 17:57h

Sve više nezadovoljnih radnika u privatnom i u javnom sektoru u Srpskoj poslјedica su novog Zakona o radu koji je donesen prije godinu dana.

U Savezu sindikata RS, koji je bio protiv novog Zakona o radu, kažu da su se obistinile njihove prognoze, jer su se problemi svih radnika samo produbili.

Goran Stanković, pravnik u Savezu sindikata RS, kaže da su radnici ostali bez Opšteg kolektivnog ugovora kojim se određuje visina njihovih primanja, dok su radnici u privredi ostali i bez granskih kolektivnih ugovora – prepušteni na milost i nemilost poslodavaca da uređuju obim radničkih prava.

“Svi problemi od ranije su ostali. Plate i doprinosi se ne uplaćuju redovno, radnicima je smanjen minuli rad, topli obrok i prevoz, dok regres nije definisan pa ga niko i ne isplaćuje”, kaže Stanković.

Jedino što su radnici dobili je povećanje minimalne plate za 25 KM i minimum godišnjeg odmora sa 18 na 20 dana.

“Međutim, izgubljeno je povećanje godišnjeg na osnovu godina radnog staža. Ranije su radnici na svakih tri godine dobijali jedan dan, a sada će to biti manje, na svakih četiri ili pet godina dobijaće po jedan dan”, navodi Stanković.

Ugovori na određeno vrijeme su postali pravilo, a otkazi se lakše dijele.

“Radnici se zapošljavaju na određeno vrijeme pa im se nakon dvije godine prekida ugovor o radu da bi se ponovo zaposlili. Prestanak radnog odnosa je fleksibilniji, veliki je broj razloga za otkaz, a poslodavci nisu obavezni da provode disciplinske postupke”, napominje Stanković.

Posebne kolektivne ugovore dobili su zaposleni u upravi, policiji, prosveti, pravosuđu i zdravstvu, kojima su smanjene naknade za prevoz, a ostale naknade se ne isplaćuju redovno.

“Potom su i budžetski korisnici zakinuti za minuli rad izmjenama zakona koji regulišu njihove plate, koji su usklađeni sa Zakonom o radu”, kaže Stanković.

I poslodavci nezadovoljni

U Uniji udruženja poslodavaca kažu da ni oni nisu zadovoljni Zakonom o radu.

“Zakon sadrži kategorije kao što su regres, minuli rad, ogrev, jubilarne nagrade, koji su neprimenjivi u tržišnoj ekonomiji”, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/teska-godina-zaposleni-u-srpskoj-prepusteni-na-milost-i-nemilost-poslodavaca/||claudebot