Republika Srpska slavi 25. rodjendan

Objavljeno: 9. 1. 2017 u 10:41h

Republika Srpska danas obilježava 9. januar, Dan Republike, koji je ujedno i obilježavanje 25 godina postojanja Srpske.

Dan RS biće obilježen nizom manifestacija kojim će prisustvovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i drugi zvaničnici Srbije, Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice kako iz regiona, tako i inostranstva.

Proslavi u Banjaluci, osim Nikolića, prisustvovaće i veći broj ministara iz Vlade Srbije, a najavljen je i dolazak princa Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine.

U Banjaluci povodom proslave Dana Republike od sinoć boravi i delegacija Nacionalnog fronta Francuske, koju predvode šef poslaničke grupe Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu Eduard Feran i poslanik u Evropskom parlamentu Dominik Bild.

Među mnogobrojnim gostima, koji će danas boraviti u Banjaluci, biće i jedan od lidera crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević, kao i poslanici te političke grupacije u parlamentu Crne Gore Slaven Radunović i Jole Vučurović.

Paradi, svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Obilježavanje praznika počeće paradom pod nazivom “25 godina Republike Republike”, koja će biti održana na Trgu Republike Srpske i Trgu Krajine sa početkom u 13 časova, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Protokolom obilježavanja Dana Republike Srpske predviđeno je da svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik, bude održan u 15 časova, a Svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 17 časova.

Prema programu današnje proslave, na Trgu Krajine u 9.30 časova biće održan obrazovno-zabavni program za djecu, u 11.00 časova predviđen je koncert dječijeg hora “Vrapčići”, a u 14.30 časova kulturno-umjetnički program.

Koncert domaćih muzičara i pjevača iz Republike Srpske na Trgu Krajine predviđen je u 19 časova, a koncert grupe “Legende” u 22 časa.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je juče da će više od 1.000 policajaca biti uključeno u obezbjeđenje današnjeg svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

“To je dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbjedno. Pozivam sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku i da zajedno u miru i dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik”, rekao je Lukač.

Obilježavanje Dana Republike počelo je juče ujutru kada su najviši zvaničnici Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH položili vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, gdje su bili postrojeni pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

U okviru obilježavanja Dana Republike juče su u Banjaluci položeni vijenci i na spomenik palim borcima NOR-a, kao i na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića u Modriči. Uručena su odlikovanja istaknutim pojedincima i institucijama, održana sjednica Senata, te otvorena izložba “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH”.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obilježava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dijela zvaničnog programa.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/republika-srpska-slavi-25-rodjendan/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot