Kazne veće od prosječne plate u BiH

Objavljeno: 8. 1. 2017 u 16:29h

Saobraćajna policija u Austriji može na licu mjesta da naplati kaznu, ali ako kazna nije veća od 36 evra. Ukoliko je veća, vozač mora da ostavi depozit policajcu, a preostali iznos da uplati u pošti ili banci.

Zimski odmor će za bh. vozače koji žele da ga provedu u inostranstvu biti poseban test u nekim zemljama EU, jer su kazne za saobraćajne prekršaje poput vožnje u alkoholisanom stanju ili prekoračenja brzine pet do deset puta veće od prosječne plate u RS i FBiH.

Zato je neophodno da vozači prilikom polaska na put u zemlje EU pored poštovanja saobraćajnih propisa u vozilu imaju važeće dokumente i to pasoš, vozačku dozvolu, međunarodnu vozačku dozvolu, potvrdu o registraciji vozila i zelenu kartu osiguranja.

Ako nisu vlasnici vozila kojim upravljaju, moraju imati kod sebe punomoć za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu.

“Ako putuju kroz Austriju vozači treba da znaju da saobraćajna policija može na licu mjesta da im naplati kaznu, ali samo ako kazna nije veća od 36 evra.  Ukoliko je veća, vozač mora da ostavi depozit policajcu, a preostali iznos da uplati u pošti ili banci. Kazna za prekoračenje brzine od 10 kilometara na čas u naseljenom mjestu je od 20 do 762 evra, a tačan iznos kazne zavisi od procjene policije koliko je takvim postupkom ugrožena bezbjednost u saobraćaju”, rekao je Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS.

On je istakao da što je prekoračenje brzine veće, kazna se povećava i može iznositi do 2.180 evra. Pećanac kaže da su kazne u Sloveniji niže, ali te sume sigurno ne prijaju džepovima vozača iz BiH.

“Ako prekorači brzinu u Ljubljani i vozi 30 kilometara na čas brže od dozvoljenog, vozač će platiti kaznu minimalno 1.000 evra. Strani državljanin koga policija uhvati u prekršaju i koji nije platio kaznu, to će morati da učini kad bude izlazio iz zemlje. Da li je platio kaznu utvrdiće kontrola prilikom izlaska iz Slovenije, a ako nije, moraće da plati na graničnom prelazu”, kaže Pećanac.

U Hrvatskoj praktikuju i oduzimanje pasoša vozaču i zabranu izlaska iz zemlje dok se kazna ne plati. Hrvatski zakon zabranjuje i vožnju u alkoholisanom stanju. Ako se ustanovi da vozač ima 0,5 promila alkohola u krvi, platiće 700 kuna. Ovaj propust vozača u Austriji može koštati najviše 5.900 evra, a u Italiji čak 6.527 evra.

Za ozbiljnije prekršaje u Njemačkoj predviđena je i mjera oduzimanja vozila. Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže da bh. vozači prije polaska na put treba da se upoznaju sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju i informišu o onim kaznama kojih u BiH nema.

“Pored obavezne zimske opreme, treba voditi računa u kojim zemljama su obavezna svjetla po danu”, posavjetovao je Jaćimović.

U slučaju saobraćajne nezgode Jaćimović kaže da pored zelenog kartona vozači moraju imati Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, koji dobijaju od osiguravajuće kuće prilikom registracije auta. Dodaje da, pored atesta, za vozila na plinski pogon ne treba posebna dokumentacija, a u slučaju kvara auta evropske ceste su telefonski i informativno dobro opremljene tako da je lako pozvati šlep-službu.

Evo korisnih savjeta i za one koji na putovanje u inostranstvo ili zimski odmor idu sa mališanima…

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da je u većini evropskih zemalja propisano da se dijete visoko najmanje 150 centimetara smije voziti na prednjem sjedištu, s tim da mora biti vezano sigurnosnim pojasom. Dodaje da vozači u Crnoj Gori moraju biti posebno oprezni jer tamo se kažnjavaju i oni koji prekorače brzinu do 10 kilometara na čas, što u Sloveniji nije slučaj.

Kazne za 0,5 promila alkohola u krvi

Hrvatska…………..700 kuna

Austrija ……… do 5.900 evra

Italija ……………6.527 evra

Njemačka…… oduzimanje vozila

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kazne-vece-od-prosjecne-plate-u-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot