Danas skijaju samo najhrabriji: Na vrhu Jahorine čak -33 stepena

Objavljeno: 6. 1. 2017 u 14:46h

Za skijanje su se danas odlučili samo najsmjeliji i najhrabriji, s obzirom na to da je naše olimpijske planine već zahvatio sibirski val hladnoće.

Na Jahorini je zabilježeno –23 stepena Celzijusa, međutim na vrhu planine su ekstremno niske temperature zbog jakog vjetra, tako da šestosjedi Poljice i Ogorjelica nisu u funkciji.

“Na žalost zbog ekstremnih temperatura na vrhu (naša meteorološka stanica pokazuje -33°C) i jakog vjetra, Olimpijski centar nije pustio u rad šestosjede koji vode ka vrhu” – kazala je za Faktor Marina Veselinović iz “VIP Jahorina”, pojasnivši da Jahorina nema zvaničnu meteorološku stanicu, već se rade ovakva mjerenja kako bi se približno ocijenila temperatura, te da nema zvanične potvrde meteorologa.

Danas su na ovoj planini u funkciji ski-liftovi Prača, Poljice ski-lift i Poljice baby lift.

I načelnik GSS-a Sarajevo Edin Merzić potvrdio je da su na planinama u okolini Sarajeva zabilježene ekstremno niske temperature.

“Naše ekipe dežuraju na Bjelašnici, osiguravaju skijalište. Na sreću do sada nismo imali nikakvih intervencija” – kazao je Merzić za Faktor.

U Babinom dolu na Bjelašnici temperatura je -22°C, a na Malom polju na Igmanu -19°C. Visina snijega sada iznosi 63 centimetra na Bjelašnici, dok je na Igmanu 55 cm.

“Staze su odlične, ali danas ima mnogo manje skijaša na stazama zbog jako niskih temperatura. Može se skijati, u funkciji su BX i K1 lift, i trosjedna žičara, ali je jako hladno” – kazao je za Faktor Suad Huskić iz preduzeća ZOI'84.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, najhladnije na Bjelašnici bilo je 2. januara 1905. godine, kada je temperatura bila -33,6.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/danas-skijaju-samo-najhrabriji-na-vrhu-jahorine-cak-33-stepena/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])