JZU Bolnica Gradiška o slučaju smrti porodilje: Preduzeli smo sve potrebne mjere

Objavljeno: 5. 1. 2017 u 10:47h

“Imajući u vidu bol i nenadoknadiv gubitak Ranka Šinika, supruga nedavno preminule porodilje Jovane Šinik, želimo da kažemo da je to tragičan događaj koji je duboko potresao sve zaposlene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Gradiška i da obavijestimo javnost da smo s ciljem utvrđivanja činjenica i eventualne odgovornosti preduzeli niz mjera propisanih zakonom i drugim aktima, saopštili su iz Bolnice Gradiška.”

Iz ove ustanove navode kako je Vlado Marjanović, direktor Bolnice, vodeći se etičkim vrijednostima i načelima odgovornosti, odmah poslije tragičnog događaja donio odluku kojom je dr Dragan Janjić razriješen s mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo te podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka i donio rješenje o udaljenju Janjića sa posla do okončanja disciplinskog postupka.

“Pored toga, sve nadležne institucije i istražni organi obaviješteni su o tragičnom događaju i o optužbama koje se odnose na nesavjestan rad i da je Janjić primio mito. Odlukom direktora sve kapacitete i dokumentaciju stavili smo na raspolaganje nadležnim institucijama i istražnim organima”, kažu u ovoj bolnici i dodaju da disciplinski postupak još traje.

“Mi nemamo nikakve informacije da je javno tužilaštvo završilo istragu u ovom slučaju, a od rezultata istrage zavisiće i preduzimanje mjera ukoliko bude utvrđena odgovornost nekog od radnika”, kažu u Bolnici.

Iz ove ustanove potvrđuju da je Ranko Šinik uz žalbu na rad Janjića dostavio izjave šest drugih lica koja tvrde da su Janjiću dali različite novčane iznose za izvršenje zdravstvenih usluga.

“Djelimično je odbačen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Janjića u odnosu na tih šest prijava zbog zastarjelosti. Izjave su se odnosile na događanja starija od šest mjeseci pa je nastupila zastara za vođenje disciplinskog postupka. Na drugoj strani kategorično odbacujemo tvrdnje da je direktor Marjanović došao na protest u Gradišci kako bi branio Janjića. Direktor je osjećao moralnu potrebu i odgovornost da u ime svih zaposlenih izrazi žaljenje zbog smrti Jovane Šinik, da sugrađane obavijesti o preduzetim mjerama i da će u slučaju da budu dokazani propusti u radu biti preduzete odgovarajuće mjere”, kažu u ovoj bolnici.

Što se tiče navoda o razlici u težini djeteta, u ovoj bolnici kažu da zbog hitnosti transporta nisu ni vršena mjerenja bebe, već je ona odmah po porodu upućena u UKC RS Banjaluka.

“Zbog hitnosti popratna medicinska dokumentacija koja se obavezno popunjava je pisana u velikoj brzini i došlo je do tehničke greške jer je pisana na obrascu s ranijeg poroda. Takođe, nije bilo vremena da se dokumentacija ispravlja na računaru već je to urađeno ručno, što je i vidljivo”, ističu u gradiškoj bolnici.

Podsjećaju da je Komisija za vanredni stručni nadzor, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, utvrdila da je porodilji Jovani Šinik pružena adekvatna zdravstvena zaštita propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije i da je JZU Bolnica Gradiška ispunjavala sve uslove koji se tiču prisutnosti stručnog osoblja (specijalisti ginekologije i akušerstva, pedijatrije, anestezije i transfuzijske medicine), opremljenosti potrebnim medicinskim instrumentima i snabdjevenosti potrebnim lijekovima, krvnim derivatima i sanitetskim materijalom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/jzu-bolnica-gradiska-o-slucaju-smrti-porodilje-preduzeli-smo-sve-potrebne-mjere/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])