Automobili Željeznica na dobošu zbog duga radnicima

Objavljeno: 3. 1. 2017 u 13:25h

Prvi od 29 automobila “Željeznica RS” naći će se na javnoj licitaciji krajem februara ili početkom marta kako bi od njihove prodaje bio obezbijeđen dio novca za isplatu radnicima koji su preduzeće dobili na sudu.

Oko 2.000 zaposlenih u “Željeznicama” tužilo je preduzeće zbog umanjenja toplog obroka sa 185 na 112 maraka u periodu od 2012. do 2015. godine i neisplaćenog regresa. Radnici su dobili preduzeće na sudu i ono treba da im isplati više od 20 miliona KM koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema njima. Mnoge presude u korist radnika postale su i izvršne, a zbog nedostatka novca u kasi “Željeznica” odlučeno je da na doboš ide njihova imovina.

Advokat radnika “Željeznica RS” Branislav Cvijanović rekao je da su krajem prošle sedmice od Osnovnog suda u Doboju dobili rješenje da je imenovan vještak koji će procijeniti vrijednost vozila u jednom predmetu.

“S obzirom na to da je već imenovan vještak, očekujem da bi u drugoj polovini februara ili u prvoj marta trebalo da bude zakazana prva licitacija za prodaju automobila. Nismo još od suda dobili zvaničan datum kada će biti javna prodaja, ali očekujemo da će tačan datum uskoro biti određen. Mislim da će sve biti završeno u prvoj polovini ove godine, odnosno da će svi automobili biti prodati te da će biti namirena potraživanja prema zaposlenima. Na prodaju će biti ponuđeno 29 vozila koliko ih ima u tri predmeta”, naveo je Cvijanović i dodao da je do sada na osnovu pravosnažnih presuda sa računa “Željeznica RS” skinuto oko 200.000 maraka.

Naglasio je da su prije sedam dana radnici podnijeli novu tužbu protiv preduzeća zbog neisplaćenih toplih obroka i ostalih naknada.

“Veliki broj radnika je potpisao i ovu tužbu. Očekujemo da ćemo pobijediti na sudu jer je zakonska obaveza uprave preduzeća da isplaćuje topli obrok i ostale naknade zaposlenima”, poručio je Cvijanović.

Sindikalci u “Željeznicama RS” ističu da je bilo krajnje vrijeme da budu prodati automobili koje koristi uprava preduzeća.

“Najmanje što sada uprava može uraditi jeste da mirnim putem prepusti automobile kojima upravlja. Ne brinemo za njih, jer će uprava sigurno iznaći mogućnosti da nabavi nove limuzine iako je preduzeće u problemima i velikom gubitku”, poručili su predstavnici radnika ističući da će za sve neregularnosti tražiti pravdu na sudu i da su s tim ciljem podnijeli i novu tužbu protiv preduzeća.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović juče se nije javljao na telefon, pa smo ostali uskraćeni za informacije o tome šta će uprava preduzeti i kako će funkcionisati bez voznog parka.

Uprava “Željeznica ” uskoro će morati da odluči i kako će se riješiti viška zaposlenih, a dokument o sistematizaciji radnih mjesta pokazao je da je u ovom preduzeću prekobrojno više od 300 radnika.

Skupština akcionara “Željeznica RS” početkom decembra 2016. godine nije dala zeleno svjetlo za rebalans plana poslovanja preduzeća za period od 2016. do 2018. godine kojim je predviđeno otpuštanje više od 300 željezničara.

Dokument koji je predviđao da “Željeznice” do kraja 2016. godine broj zaposlenih smanje sa 3.115 na 2.800 nije usvojen zbog primjedbi većinskog vlasnika, odnosno Vlade RS. Dokumentom je planirano da najveći gubitaš u javnom sektoru zadrži 2.800 radnika i u 2017. i 2018. godini.

Poslovanje

“Željeznice RS” godinama loše posluju, a u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarile su gubitak od 11,94 miliona KM, što je za pet miliona više nego u istom periodu 2015. godine. Akumulirani gubitak “Željeznica” iznosi 55,17 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/automobili-zeljeznica-na-dobosu-zbog-duga-radnicima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])