“Stanovi na dan” bez kontrole

Objavljeno: 2. 1. 2017 u 21:49h

Iako se novim Nacrtom zakona o turizmu u FBiH propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, u Federalnoj turističkoj zajednici vjeruju da se ovim neće stati u kraj neprijavljenom boravaku turista, ali i nelegalnim objektima tog tipa.

Slično misle i predstavnici legalnih smještajnih kapaciteta u RS, a posebno ukazuju na izdavanje “stanova na dan”.

Eduard Kapetanović, delegat Skupštine Federalne turističke zajednice, smatra da se novim, zakonom predviđenim rješenjima neće uspjeti učiniti veći pomak u registraciji nelegalnih smještajnih kapaciteta. Prema njegovim riječima, i inspekcijski organi su propustili dosta toga jer oni kontrolišu samo regularne kapacitete. Poseban problem, dodaje, predstavljaju sve popularniji “stanovi na dan”.

“Nisu do sada ni ustanovili ko se sve bavi tom djelatnošću, a kamoli da li je platio određene obaveze. Trebalo bi svi da se uključimo u sprečavanje nezakonitog sticanja sredstava i para, a bojim se da, sve dok oni koji su odgovorni za sprovođenje zakona ne budu radili svoj posao, neće biti pomaka”, kaže Kapetanović.

Dodaje da nelegalni stanodavci i te kako utiču na rad regularnih i dovode ih u tešku poziciju jer usluge nude jeftinije, a ovi ne mogu pratiti njihov nivo cijena jer moraju plaćati i obaveze prema državi, a trebalo bi da ostvare i neku dobit.

“Stanova na dan” ima i po cijeni od 30 KM, nude se putem oglasa, dok su hotelske sobe mnogo skuplje. Nadležni iz hotela smatraju da bi i oni koji izdaju “stan na dan” trebalo da plaćaju dadžbine i da budu pod kontrolom. Jovana Đurić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva trgovine i turizma, kaže da ovakav registar u Republici Srpskoj odavno postoji.

U njemu se nalazi 312 ugostiteljskih objekata, kategorisanih kao hoteli, moteli, apartmani, prenoćišta i slično. U jednoj agenciji za nekretnine kažu da je u posljednje dvije godine nevjerovatnom brzinom procvjetao novi biznis, a to je izdavanje stanova na dan.

U Turističkoj organizaciji RS kažu da svi subjekti koji se bave uslugom pružanja smještaja turistima, pa tako i stanodavci koji iznajmljuju stan na dan, trebalo bi da budu registrovani i da posluju u skladu s propisima iz oblasti ugostiteljstva, a kontrolni organi bi trebalo da nađu rješenje na koji način postupati sa onima koji zanemaruju propise.

“To što se na servisima kao što su ‘Airbnb’, ‘Booking’ i ‘Stan na dan’ nalaze i smještajni kapaciteti sa ovih prostora, te što se njihov broj stalno povećava, govori da postoji interesovanje za boravkom na našim destinacijama i svakako uz pozitivne komentare onih koji su imali priliku da ih posjete, mogu doprinijeti još boljoj promociji turističke ponude”, kažu u TORS.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stanovi-na-dan-bez-kontrole/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])