Džihadisti na Balkanu čekaju instrukcije

Objavljeno: 2. 1. 2017 u 13:51h

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Milan Mijalkovski smatra da Evropu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima.

Mijalkovski u intervjuu podsjeća da su džihadisti u regionu davno označili “balkanski kalifat”.

Oni su uputili par prijetnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili sa ratišta na koji način treba da izvode terorističke napade.

“Možda će neko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je vjerovatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade”, precizira on.

Mijalkovski upozorava da se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, prije svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Evropu 1.700 od kada su počeli da trpe poraz na Bliskom istoku.

“U Federaciji BiH povratnika registruju, a onda se nagode sa njim da ide u zatvor, recimo, tri godine. I šta nakon toga? Da li je on to prevaspitan i je li se odrekao ideologije? Pa naravno da nije”, ističe Mijalkovski.

On napominje da se u BiH “samo udara po površini terorizma, ali se i dalje ništa ne čini da zaista bude sankcionisan”.

Za sada, region nije prioritetna meta džihadistima, tako da, bez obzira na to što imaju razvijen potencijal i infrastrukturu, nije realno očekivati da će ići na izvođenje terorističkih akata.

Mijalkovski napominje da je zamah ekstremističkog terorizma provjeren za vrijeme etničko-vjerskog rata u BiH 1992-1995. godine, kada se iz Avganistana, u režiji obavještajnih zapadnih službi i islamskih zemalja, teroristička Al kaida prebacila u BiH.

On ističe da je “Islamska država” sada samo širi model onoga šta su radili islamisti u BiH od 1992. godine.

Podsjećajući da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović upozorila na islamizam u BiH, Mijalkovski ukazuje da rukovodstvo bošnjačkih političara i Islamske vjerske zajednice u BiH očigledno nastoji da to prećuti.

“A kada neko ćuti – onda on podržava ono što se radi”, ističe Mijalkovski u intervjuu.

On predviđa da će se ove godine, nezavisno od toga da li će “Islamska država” biti uništena ili ne, terorizam nastaviti, prvenstveno u zapadnim zemljama, kao i da će biti izražen, jer ima mnogo potencijalnih terorista koji su pripremljeni i operativno spremni.

“Samo u Njemačkoj su objavili da njih 400 nadziru njemačke službe. Znate li šta znači 400 potencijalnih terorista?

On treba da izađe iz stana, da uzme bilo koje prevozno sredstvo i da ubije nekoga ili uzme hladno oružje, da ne govorimo o eksplozivima i ostalom”, objašnjava Mijalkovski.

Napadima uoči božićnih praznika u zapadnoevropskim zemljama, kakav je izveden u Njemačkoj, teroristi konstantno pokušavaju da održe atmosferu napetosti i u tome, za sada, u potpunosti uspijevaju.

“Zapadne zemlje i zemlje EU, bez obzira na to što imaju razvijene nacionalne sisteme bezbjednosti, očigledno ne mogu da se brane uspješno, a kod njih se još ne nazire razmišljanje kako da diskredituju ideologije, koje proizvode teroriste”, smatra Mijalkovski.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dzihadisti-na-balkanu-cekaju-instrukcije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot