Džuma-namaz na fakultetima udar na sekularnu državu

Objavljeno: 30. 12. 2016 u 12:05h

Skandalozna je odluka Senata Univerziteta Sarajevo da dozvoli džumu – vjerski obred muslimana na fakultetima i neodržavanje ispita i predavanja petkom u to vrijeme, jer se time ukida sekularizam, reagovali su juče profesori iz drugih krajeva BiH i regiona, ali i brojni zvaničnici.

Na usvajanje te inicijative Studentskog parlamenta u Sarajevu (SPUS) od strane Senata pojedini gledaju kao “muslimanizaciju” BiH.

Dio te usvojene inicijative je da će se pri planiranju akademske godine voditi računa i o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i ostalih vjerskih zajednica.

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da je civilizacijski strmoglav razaranje osnovnih principa sekularne države zbog religijskih uvjerenja studentske populacije.

“Vjerujem da su studenti samo instrumenti preko kojih političke filozofije realiziraju svoj suludi ideološki plan, a to je pretvaranje države u neku formu muslimanske države”, ističe Kukić.

Emil Vlajki, univerzitetski profesor, tvrdi da je BiH na dobrom putu da postane šerijatska država, a da joj u tome pomaže i međunarodna zajednica.

Vlajki smatra da se Republika Srpska mora što prije odvojiti ako ne želi da bude “pojedena za doručak”. On je istakao da RS i FBiH jesu u istoj državi, ali “ne pripadaju istoj civilizaciji”.

On kaže da u Sarajevu sada živi manje od dva odsto Srba, dok ih je prije rata bilo oko 36 odsto, te da je Hrvata bilo osam, a sada ih je jedan odsto.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga odluka Univerziteta u Sarajevu da se petkom u vrijeme muslimanske molitve ne zakazuju predavanja i ispiti za studente podsjeća na protjerivanje Djeda Mraza iz sarajevskih vrtića i ocijenio da BiH sve više liči na islamsku državu.

“Mene ništa ne iznenađuje, kao što je donesena prije neki dan odluka da se za vrijeme Nove godine neće točiti alkohol u Sarajevu ili kada su prije nekoliko godina protjerali Djeda Mraza iz Sarajeva ili to čine još u nekim institucijama. Dakle, ništa tu nije novo”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da je najnovija odluka dio jednog šireg koncepta koji mnogi neće da vide, a to je potpuna islamizacija BiH. Da ta odluka predstavlja klasično uvođenje šerijatskih pravila smatra Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

“Iz ovakve preporuke jasno je kakve odluke žele da donose nadležni u Sarajevu i Federaciji BiH i šta im je cilj. Vjerujem da će za deset godina u FBiH pravila ponašanja i odluke biti iste kao u islamskim državama”, upozorio je Stevandić.

“Univerzitet u Sarajevu trebalo bi da bude nezavisan jer je BiH sekularna”, izjavila je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez u zajedničkom saopštenju su istakli da gledaju na ovu odluku kao nasrtaj na sekularizam i princip odvojenosti vjere i države.

“Ovo je korak ka suspenziji građanskih prava na najvećem javnom univerzitetu u BiH. Ovom se odlukom nastava, faktički, zabranjuje petkom poslijepodne”, ističu ove partije, dodajući da Senat ovim pokazuje da želi na velika vrata uvesti islamske vjerske običaje kao pravila ponašanja na Univerzitetu.

Naglašavaju da ovom odlukom Senata, Univerzitet u Sarajevu postaje prvi u Evropi koji vjerske principe uvodi u svoju organizaciju.

Nema nikakve sumnje, kažu, da ovo nije odluka u korist muslimanskih vjernika među studentima, nego odluka protiv tihe većine studenata koji žele prisustvovati nastavi i normalno studirati bez vjerske stege.

Ističu da nema nikakve dileme da je, imajući u vidu način izbora Upravnog odbora i rukovodnih struktura Univerziteta, riječ o političkoj odluci iza koje stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

Iako se digla bura reakcija zbog ove skandalozne odluke, juče su ćutali profesori sa sarajevskih fakulteta. I studenti u Sarajevu su juče uglavnom ćutali, a njihovi predstavnici bili su nedostupni za razgovor iako je inicijativa potekla od njih.

“Bilo bi bolje da se više bavimo studentskim standardom i smještajem studenata, nego ovim, ali, eto”, samo je kratko rekla jedna od studentica.

Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta, rekao je za “Nezavisne” da je dogovor Univerziteta u Sarajevu da trenutno ništa ne komentarišu i da nije u pitanju odluka ili zaključak, već preporuka za sve tri konfesije, koja će se danas naći i na zvaničnoj veb-stranici Univerziteta.

Ivan Šijaković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže da je ovo, s jedne strane, uplitanje vjere u civilni dio života, ali i nametanja onima koji nisu vjernici do te mjere.

Šijaković smatra da počinje jedna vrsta diktature vjere nad ostalim oblicima života i rada ljudi, kao i da su studenti žrtve vjerske ideologije.

“S druge strane, vjerujem da će oni sada povećavati svoje zahtjeve i apetite. Tražiće da na ulici niko ne šeta za vrijeme klanjanja, da ne ometa, da se ne pušta muzika”, stav je Šijakovića.

Da je neodržavanje predavanja i ispita zbog klanjanja džuma-namaza proces pretvaranja dijela BiH u jednu vrstu “muslimanije” smatra Dragomir Anđelković, izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda.

“Na ovo bih, pre svega, gledao kao na političku poruku. Ovo jeste poruka Srbima i Hrvatima, da jedan veliki deo bošnjačke elite doživljava BiH kao muslimansku i isključivo svoju zemlju”, rekao je Anđelković.

On kaže da je ovo pitanje za bošnjačko javno mnjenje da li oni žele islamizaciju svoga društva ili ne. Žarko Papić, direktor nevladine organizacije “Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju”, ocijenio je skandaloznom odluka Senata zbog džume, jer se time ukida, kako kaže, sekularni karakter Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Grahovac: Vjerske potrebe su u redu

Zoran Grahovac, predsjednik Studentskog parlamenta u Banjaluci, smatra da studentima, shodno njihovoj vjeroispovijesti, treba omogućiti da dijelom ili u potpunosti budu oslobođeni nastavnih aktivnosti kad su vjerske potrebe u pitanju.

“Smatramo da Senat Univerziteta, kao najviše akademsko tijelo jednog univerziteta, ne treba da se bavi ovakvim pitanjima, ali svakako podržavamo to da svako ima pravo na vjersku slobodu”, rekao je on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dzuma-namaz-na-fakultetima-udar-na-sekularnu-drzavu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot