Švercom tekstila zaradili 8,5 miliona KM

Objavljeno: 29. 12. 2016 u 17:50h

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba uhapšenih u akcijama “Pandora” i “Bos” zbog sumnje da su raznim malverzacijama ostvarili korist od oko 8,5 miliona maraka. Optužena su i četiri preduzeća.

Na optužnici se nalazi Anes Sadiković (40) poznat kao nekrunisani “kralj tekstila” u BiH, te njegovi rođaci i saradnici: Kasim (64), Fadila (58), Adis (36), Ismet (52) i Damir Sadiković (52), zatim Sabahudin Halilović (45), Jasmin Kasumović (40) i Hata Bešlagić (66). Optužene su i firme “Eko San” iz Banjaluke, “Janus” iz Brčkog, “Sadiković turs” iz Sarajeva i “Bosna ekspres” iz Doboj Juga.

Prema optužnici, Sadiković i ostali su krivična djela počinili kao organizovana kriminalna grupa od 2006. do 2012. godine prilikom uvoza tekstile robe. Na teret im se stavlja utaja poreza, prevare i pranje novca.

“Uvozili su velike količine tekstilne robe, a u poslovnim knjigama je višestruko umanjivana njena vrijednost. Na taj način su umanjivane i carinske i poreske obaveze koje su trebali da plate. Zahvaljujući tim malverzacijama ostvarili su nezakonitu korist od oko 8,5 miliona maraka”, pojasnili su u tužilaštvu.

Anes Sadiković je prvo uhapšen u akciji “Bos” 2012. godine, a njegov slučaj je kasnije spojen sa osumnjičenima koji su pali u akciji “Pandora” iz juna 2014. godine. Njega su mali uvoznici kineske robe optuživali da je zahvaljujući svojim jakim vezama u institucijama BiH uništavao konkurenciju. On je navodno dobio mogućnost uvoza 134 robne marke i na taj način monopol jer je samo on mogao uvoziti tu robu.

Kada su kamioni drugih uvoznika dolazili na granicu, carinici koji su radili za Sadikovića tvrdili su da je njihova roba kopija i nisu puštali kamione da uđu u BiH. Dok bi oni dokazali da njihova roba nije kopija, već bi propala. Osim toga, Sadiković je varao i prilikom plaćanja poreza na uvezenu robu, tako što je uvozio veoma kvalitetan tekstil, a prikazivao ga kao onaj najlošijeg kvaliteta.

Optužnica protiv Sadikovića i ostalih zajedno sa dokazima upućena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Direktori

U akciji “Pandora” bili su uhapšeni i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević i jedan od direktora u UIO Zdravko Cvjetinović. Međutim, u saopštenju iz Tužilaštva BiH njihova imena se ne spominju među optuženima. Čaušević i Cvjetinović su bili osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je na uvozu kineskog tekstila po povlašćenim uslovima zaradila bogatstvo. U grupi povlašćenih bio je i optuženi Anes Sadiković. Cvjetinović je u međuvremenu vraćen na posao.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svercom-tekstila-zaradili-85-miliona-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot