Podsticajima do radnih mjesta

Objavljeno: 29. 12. 2016 u 11:25h

Kada je u pitanju zapošljavanje, u narednoj godini bi najviše novca trebalo izdvojiti na podršku onima koji se teško zapošljavaju, istakao je juče Hasan Sejdić iz Udruženja nezaposlenih BiH.

“To su oni koji imaju 50 godina, a starosna penzija je sa 65 godina. Oni tih 15 godina jednostavno neće moći da prežive. Za njih se mora napraviti poseban program”, smatra on.

Ocijenio je da su projekti podrške zapošljavanju dobri, ali da poslodavce treba obavezati da nakon što dobiju sredstva radnika zadrže najmanje dvije godine na radnom mjestu.

Inače, u Bosni i Hercegovini u ovoj godini posao je dobilo oko 60.000 ljudi pa se godina na izmaku može smatrati pozitivnom po pitanju trendova na tržištu rada.

Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju kako je broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinju manji za 4,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti 25,4 odsto, što je za 2,3 odsto manje nego prošle godine.

Brojke pokazuju kako je zaključno s novembrom ove godine u našoj zemlji bilo 511.096 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, što je u odnosu na oktobar manje za 1.400 osoba.

Zavod za zapošljavanje RS očekuje da će naredne godine posao u RS dobiti 35.000 nezaposlenih. Opravdanost svojih očekivanja vide u tome da je ta cifra realizovana za 11 mjeseci ove godine, kada je zaposleno 35.619 ljudi, a što je za oko deset odsto više nego za isti period prošle godine.

Kao podršku tome i naredne godine najavljuju novčane podsticaje kroz projekte zapošljavanja u iznosu od 23,5 miliona maraka.

“Od tog iznosa za nastavak projekata iz 2016. godine planirana su sredstava od 7.056.360 KM, a za nove projekte zapošljavanja u 2017. godini 16.500.000 KM”, saopšteno je iz Zavoda.

Na jučerašnoj sjednici Upravnog odbora Zavoda, koja je održana u Palama, odobreno je 1,3 miliona maraka za zapošljavanje 140 djece palih boraca po projektu sticanja radnog iskustva u statusu pripravnika.

Usvojeni su finansijski plan i program rada ove javne ustanove, kojim je predviđeno stvaranje povoljnijih uslova zapošljavanja, podizanje nivoa aktivnosti na tržištu rada, kao i povećanje ukupne zaposlenosti u RS.

Broj zaposlenih sabrali su i u Federaciji BiH, gdje je prema podacima Poreske uprave od januara 2016. do novembra ove godine zaposleno nešto više od 23.000 ljudi. Boris T., ekonomista iz Banjaluke, kaže da je dvije godine bio za birou za nezaposlene, ali da je napokon u novembru ove godine našao posao.

“Na desetine konkursa sam se javljao, strpljenje mi je bilo na izmaku. Već sam izgubio svaku nadu i našao se u teškoj egzistencijalnoj situaciji, ali srećom napokon sam našao radno mjesto. Mnogo mojih poznanika još nije”, kaže on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/podsticajima-do-radnih-mjesta/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])