Olakšice stižu ponovo u pet do 12

Objavljeno: 29. 12. 2016 u 17:23h

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dao je juče pozitivno mišljenje na prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza pojedine robe za 2017. godinu i uputio je na usvajanje Savjetu ministara BiH.

Članovi Upravnog odbora UIO ocijenili su da se ovakvim odlukama omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne, obućarske, hemijske, metalske i elektroindustrije i stvara mogućnost za novo zapošljavanje. Predloženom odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za 2017. godinu obuhvaćeno je 46 tarifnih oznaka iz ove godine i deset novih.

Suština odluke je da visoke carinske stope pri uvozu repromaterijala izvan EU budu smanjene i izjednačene sa stopama koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u zemlje EU. Različite carinske stope najveću glavobolju su zadavale obućarima jer su pri uvozu đonova iz zemalja koje nisu članice EU bez ove odluke plaćali carinu od 15 odsto, dok je za njihove partnere u EU za isti đon carinska stopa tri odsto.

Savjet ministara BiH trebalo bi da predloženu odluku razmatra na današnjoj sjednici s obzirom na to da trenutna, koja je na snazi, ističe na kraju godine. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su da je odluka o smanjenju carinskih stopa, koja je u primjeni od 2013. godine, donijela niz pozitivnih efekata na veći broj grana privrede.

“Došlo je do veće angažovanosti kapaciteta i povećanja proizvodnje, a time je spriječen gubitak radnih mjesta, dok je u nekim preduzećima došlo i do novog zapošljavanja. Naš cilj je da ta kretanja podržimo i u idućoj godini. Ova odluka odnosi se na najmanje 30.000 radnika iz obućarske i tekstilne industrije i na dodatnih 10.000 iz ostalih oblast”, naveli su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Privrednici kažu da im ova odluka mnogo znači, ali su ponovo ukazali na problem što je ona privremenog, jednogodišnjeg karaktera i uvijek je neizvjesno da li će biti produžena.

“U BiH se sve radi u pet do 12, pa je tako i sa produženjem odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa.

Ta odluka treba da bude trajna, a nikako privremena jer privrednici krajem svake godine čekaju sa zebnjom da li će se neko smilovati da je produži. Treba ukinuti sve carine za industriju obuće jer niko u BiH ne proizvodi repromaterijal, zbog čega su privrednici osuđeni na uvoz”, kaže tehnički direktor banjalučke fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević.

On je naglasio da privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa neće doprinijeti novom zapošljavanju, već samo očuvanju postojećih radnih mjesta.

“Za novo zapošljavanje treba ukinuti sve carine koje guše privrednike. Tek tada možemo razmišljati o novom zapošljavanju”, naveo je Umičević.

Kamata

Upravni odbor UIO usvojio je i odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2017. godine koja iznosi 12 odsto. Ova kamata se obračunava na određene carinske postupke među kojima je privremeni uvoz i u carinskim dugovanjima.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/olaksice-stizu-ponovo-u-pet-do-12/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot