Ostao bez posla, pa postao kralj poslastica

Objavljeno: 28. 12. 2016 u 17:49h

Od brašna, šećera, jaja i drugih “tajnih” sastojaka poslastičar Goran Blagojević iz Bijeljine stvara prava mala remek-djela, a uz pomoć fondana svaku želju može pretočiti u stvarnost.

Ovo ne bi bilo toliko neobično da nije riječ o muškarcu, koji se u pretežno ženskom svijetu kolača i torti obreo slučajno i postao jedan od najboljih majstora za poslastice.

“Torte izrađujem već pet godina, a počelo je sasvim slučajno, jer sam u to vrijeme bio bez posla. Počeo sam da radim zajedno sa bivšom ženom, a nastavio sam sa poslom i nakon razvoda”, priča Blagojević.

Kaže da je krenuo polako i nesigurno. Pohađao je nekoliko kurseva i škola u Beogradu, a poslije toga je išao na usavršavanje u Mađarsku.

“Tamo idete i samo gledate kako to drugi rade. Tu se uče sve tehnike ukrašavanja torti od šlaga i fondana, kao i samo pravljenje figurica i cvjetnih aranžmana. U ovom poslu stalno je potrebno usavršavanje”, dodao je on.

Kaže da je u svijetu uobičajeno da se kulinarstvom i poslastičarstvom bave muškarci.

“Mnogi kada pozovu da naruče tortu, očekuju ženski glas, pa zamuckuju, misle da su pogriješili broj. Onda im na brzinu kažem recept i začas nestanu sumnje”, rekao je Blagojević.

Cijene torti, kaže, zavise najviše od toga koliko vremena i truda uloži u izradu, a kreću se od 40 do nekoliko stotina maraka. Priča da su u posljednje vrijeme veoma traženi i mafini, koje djevojke poklanjaju momcima, rijetko obrnuto.

“Za figurice je potrebno mnogo vremena da bi bile napravljene i osušene, pa ih pravim u etapama i po nekoliko dana”, kaže on.

Priča da je ljetos svadbenu tortu ukrašavao pet sati.

“Na kraju sam na internetu našao kako to treba uraditi, pa sam skinuo sve sa torte i završio je za pola sata. U tih pet sati bile su po kući stotine kuglica od fondana”, prisjetio se Blagojević.

Za pripremu torti, kako kaže, koristi samo domaće sastojke.

“Imate sve sastojke u prahu, iz vreće, i to je lakše. Ne kuva se fil, kora se peče jedna, pa se presijeca, pa od jedne dobijete par kora. Ali ja pravim domaće i zato imam više posla”, ispričao je ovaj poslastičar, koji uglavnom sve radi sam, a nekad mu pomaže i majka.

Kaže da nema uzora, jer svi profesionalni poslastičari u svijetu izrađuju industrijske torte, dok on to radi iz hobija i po domaćim receptima.

Sajam

Goran Blagojević je nedavno dobio poziv da krajem januara 2017. godine učestvuje na prestižnom međunarodnom sajmu poslastičarstva “Sigep” u Riminiju, u Italiji.

“Prijatelji su me putem interneta prijavili i organizatori sajma, između ostalih, pozvali da učestvujem. Biće to prilika da vidim i naučim nešto novo, ali i kruna moje karijere”, rekao je Blagojević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ostao-bez-posla-pa-postao-kralj-poslastica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])