Grip i virusi napunili ambulante

Objavljeno: 27. 12. 2016 u 10:52h

Čekaonice i ordinacije ambulanti porodične medicine u Republici Srpskoj posljednjih dana pune su pacijenata koji su zbog respiratornih i virusnih infekcija prinuđeni da potraže pomoć ljekara.

U Službi hitne medicinske pomoći zabilježeno je blago povećanje broja pacijenata, i to posebno u noćnim časovima.

“Riječ je uglavnom o hroničnim bolesnicima kojima se zbog niskih temperatura, veće vlažnosti, koncentracije smoga pogoršavaju simptomi bolesti”, kaže načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka dr Kosana Stanetić.

Vremenski uslovi pogoduju i razvoju respiratornih infekcija, pa je i tih pacijenata više nego inače.

“Najviše se javljaju pacijenti sa virusnim infekcijama, uglavnom gornjih disajnih puteva. Uobičajeni simptomi viroza su curenje nosa, kašalj, peckanje u grlu, povišena tjelesna temperatura i malaksalost”, naglašava Stanetićeva te savjetuje izbjegavanje boravka u velikim grupama.

Doktorica porodične medicine Doma zdravlja Prijedor Dijana Đerić kaže da u posljednjih pet dana imaju povećan broj pacijenata sa simptomima gripa.

“Javljaju nam se pacijenti sa povišenom temperaturom, grloboljom i suvim kašljem, a ima ih i sa stomačnim tegobama”, objašnjava ona.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Bogdan Milenković kaže da posljednjih dana imaju uobičajen broj pacijenata za ovo doba godine.

Ista situacija je i u domovima zdravlja u Bijeljini i Doboju.

“Ovo je period tipičan za viroze i prehlade”, ističu u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Doboj.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/grip-i-virusi-napunili-ambulante/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot