Novac od putarine namijenjen za održavanje i nove auto-puteve

Objavljeno: 26. 12. 2016 u 17:36h

Izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove “Autoputeva Republike Srpske” Marko Mitrović rekao je danas da će novac od naplate putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora, biti korišten za njegovo održavanje, režijske troškove i izgradnju novih dionica auto-puteva u Srpskoj.

On je naveo da je naplata počela danas i da je riječ o otvorenom sistemu naplate putarine koja će se vršiti na izlaznim rampama izgrađenim u Prnjavoru i Kladarima kod Doboja.

“Cijene su definisane Uredbom o visini putarine koju je 3. novembra utvrdila Vlada Republike Srpske, tako za vozila prve kategorije iznosi četiri KM, za vozila druge kategorije osam KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM”, naveo je Mitrović.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, odnosno papirnim novčanicama evra, gotovinski, bankovnim karticama, kao i putem elektronske naplate putarine, pomoću TAG uređaja.

Mitrović je rekao da TAG uređaj trenutno košta 40 KM i da se može kupiti na predviđenim mjestima u Jakupovcima, Prnjavoru i Doboju i najavio da će od januara TAG uređaj biti 50 odsto jeftiniji u odnosu na regularnu cijenu, kao i dodatni popust na dopunu u iznosu od 15 odsto.

On je naveo da je na te poslove raspoređeno 36 radnika “Autoputeva” i Centra za upravljanje saobraćaja, koji su izabrani u skladu sa zakonom predviđenim konkursnim procedurama.

Mitrović je naveo da u skladu sa dosadašnjim procjenama auto-put Doboj-Prnjavor u toku 24 sata prosječno koristi do 6.000 vozila.

Zimska Služba za održavanje auto-puta aktivna je već od 15. novembra.

Do završetka dionice auto-puta na pravcu od Prnjavora do Banjaluke naplata će se obavljati u otvorenom sistemu, sa dvije ulazno/izlazne rampe. Vozači će, bez zaustavljanja, na auto-put ulaziti u Prnjavor i/ili Kladarima, a vožnju će plaćati na izlazu sa “9. januara”, saopšteno je iz “Autoputeva Republike Srpske”.

Po završetku druge dionice auto-puta “9. januar”, odnosno spajanjem saobraćajnice od petlje “Mahovljani” do petlje “Prnjavor”, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, karakterističnim za auto-puteve u regionu.

Otvoreni sistem naplate putarine funkcioniše i na auto-putu Gradiška-Banjaluka, s razlikom što na ovom pravcu samo u Jakupovcima postoji jedna ulazno/izlazna rampa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić su 11. septembra u saobraćaj pustili dionicu auto-puta “9. januar” Doboj-Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara i za čiju izgradnju je uloženo 185 miliona evra.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novac-od-putarine-namijenjen-za-odrzavanje-i-nove-auto-puteve/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot