Vlasti u BiH od Fejsbuka tražile podatke o 115 osoba

Objavljeno: 23. 12. 2016 u 10:54h

Vlasti u Bosni i Hercegovini uputile su Fejsbuku u prvih šest mjeseci 2016. godine trinaest zahtjeva za dostavu podataka povezanih sa korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži.

Fejsbuk je u svom izvještaju o transparentnosti naveo da su organi vlasti iz BiH uputili trinaest zahtjeva koji se odnose na trideset korisnika od januara do juna 2016. godine.

U istom periodu prošle godine BiH je Fejsbuku uputila 17 zahtjeva koji se odnose na 38 korisničkih računa, dok je u drugoj polovici godine dostavljeno 5 zahtjeva za 7 korisnika. U prijevodu, to bi značilo da su bh. vlasti prošle godine uputile 22 zahtjeva za dostavu podataka, a koji se odnose na 45 Facebook korisnika.

Ove godine snage sigurnosti uputile se i šest zahtjeva za devet korisnika kojim se traži čuvanje podataka u toku pravnog procesa. Fejsbuk je naveo kako se to odnosi na čuvanje informacija u periodu od 90 dana zbog službenih istraga koje se vode u zemljama koje upućuju zahtjeve.

Iz ove firme navode da oni odgovaraju samo na zahtjeve koji se tiču krivičnih postupaka i da jednostavno ne odgovaraju na preopširne i nejasne zahtjeve.

Što se tiče prošlih godina, vlasti iz BiH uputile su 2014. godine deset zahtjeva za 15 osoba, a 2013. godine osam zahtjeva za 16 korisnika.

Podsjećamo, Fejsbuk je objavio da je u 2016. godini za 27 odsto povećan broj zahtjeva vlada da im se dostave podaci povezani sa korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži.

U izvještaju o transparentnosti ove firme navedeno je da su svjetske vlade u prvih šest mjeseci 2016. godine uputile 59.229 zahtjeva za dostavu podataka.

Najviše zahtjeva (56 odsto) stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni su uglavnom bazirani na sporazumu o tajnosti, što u prijevodu znači da korisnici nikada neće saznati da su vlasti imale pristup njihovim podacima.

Izvještaj o BiH možete pogledati ovdje.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vlasti-u-bih-od-fejsbuka-trazile-podatke-o-115-osoba/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])