Najviše potrošili na predizborne plakate

Objavljeno: 23. 12. 2016 u 15:40h

Čak 50 političkih partija u BiH i 203 nezavisna kandidata Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH još nisu podnijeli izvještaj o finansiranju kampanje, za koju je ukupno 106 partija i 229 nezavisnih kandidata na raspolaganju imalo oko 28,1 milion KM!

Prema podacima CIK BiH, od ovog iznosa samo su političke partije mogle da potroše više od 24 miliona KM, no u ovom trenutku, dva i po mjeseca od završetka izbora, dostupni su izvještaji troškova za tek nešto više od pola registriranih partija, koje su iskazale troškove u iznosu oko 7,026 miliona KM.

Ono što je bitno istaći jeste da među nediscipliniranim političkim subjektima nema nijedne iole veće ili viđenije stranke iz BiH, što zapravo i ne čudi budući da nije očekivano da bi bilo koja veća partija sebi dopustila luksuz pokretanja postupka protiv nje zbog ove vrste finansijskih pitanja.

Prema riječima Makside Pirić, portparola CIK BiH, kašnjenje sa izvještajima postalo je uobičajena praksa koju provode političke partije.

“Očekujemo dosta toga naknadno, a prije mogućeg pokretanja postupka. Međutim, zakon kaže da smo mi kao institucija dužni nastojati da politički subjekti dobrovoljno postupe po zakonu. Zato im je ostavljen dodatni rok za izvještaje od 15 dana”, kaže Pirićeva.

Tek nakon tog roka, objašnjava ona, a ukoliko politički subjekti ne dostave papire s podacima o svojim troškovima u kampanji, CIK BiH pokreće postupak utvrđivanja odgovornosti.

Inače, interesantna je sama struktura troškova kampanje, koja potvrđuje da je veliki novac potrošen na štampanje plakata (oko 1,47 miliona KM) te postupak plakatiranja (oko 1,3 miliona KM).

Tek je više od toga potrošeno na štampanje oglasa i saopštenja u javnim glasilima, oko 2,4 miliona KM. Oko 836.000 KM bili su troškovi propagande, oko 640.000 organizacije i održavanja skupova, dok je za štampanje i umnožavanja materijala za birače potrošeno oko 352.000 KM.

No, treba naglasiti, ovo se sve odnosi na 56 političkih stranaka i 26 nezavisnih kandidata koji su podnijeli izvještaje, što upućuje na to da će se struktura troškova bitno promijeniti kada izvještaj bude kompletiran. Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, izražava čuđenje što uopšte postoji toliki broj političkih subjekata u BiH.

“To je jedna lukrativna pozicija koja nas navodi na zaključak da se otuđenje između političkih subjekata i naroda nastavlja produbljivati. Vjerujem da idemo ka tome da više neće biti nijedan zajednički imenilac između naroda i onih koji ga kao predstavljaju”, ističe Mujkić, zaključujući da je sam izlazak na izbore u BiH postao lukrativan poziv.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najvise-potrosili-na-predizborne-plakate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot