Putarina za automobile autoputom od Prnjavora do Doboja četiri marke

Objavljeno: 22. 12. 2016 u 15:27h

Novoizgrađenom dionicom autoputa “9. januar” od Prnjavora do Doboja vozači će moći besplatno da prolaze još samo četiri dana, jer od ponedjeljka počinje naplata putarine.

Iako nova trasa autoputa uveliko skraćuje putovanje, mišljenja vozača o cjenovniku su podijeljena. Vozači automobila za pređenih 36,6 kilometara ove trase, koja je u funkciju puštena 11. septembra, plaćaće četiri marke, dok će duplo više koštati one sa karavanima i vozilima sa prikolicom.

Vožnja autoputem najskuplja će biti za vozače kamiona i autobusa i to od 12 do 20 maraka.

Kako su objasnili u preduzeću “Autoputevi RS”, naplata putarine na pomenutoj dionici, za razliku od autoputu Gradiška – Banjaluka, obavljaće se na dvije ulazno/izlazne rampe.

“Vozači će ulaziti na autoput na jednom od dva naplatna mjesta, u Prnjavoru ili Kladarima kod Doboja, bez zaustavljanja, dok će vožnju plaćati prilikom izlaza na jednom od pomenutih mjesta”, rekli su u “Autoputevima RS”.

Dodali su da će se putarina na ovaj način naplaćivati sve do završetka druge dionice autoputa “9. januar”, na pravcu od Prnjavora do Banjaluke. Tada je predviđeno zatvaranje kompletnog sistema naplate na postojećim dionicama mreže autoputeva u RS.

Mišljenja vozača su podijeljena, dok većina Dobojlija kaže da će zbog dodatnih troškova od ponedjeljka ovu dionicu zaobilaziti, mnogi Prnjavorčani nemaju primjedbe na visinu putarine.

Dobojlija Darko M. kaže da je putarina od četiri KM za automobile preveliki iznos i to prije svega što se radi o dionici manjoj od 40 kilometara.

“Za naše standarde putarina nije trebalo da bude skuplja od dvije KM. Na kraju, kada se sabere i oduzme, ispada da je jeftinije ići magistralnim putem, kao i ranije. Na raniju maršrutu Stanari, Prnjavor, pa Banjaluka, siguran sam, vratiće se i mnogi vozači autobusa i kamiona”, rekao je Darko M.

Njegov sugrađanin Milenko Tepić ističe da mu treba deset KM da ode i da se vrati iz Banjaluke, s obzirom na to da koristi plin. Dodatni troškovi mu, kaže, nisu potrebni.

Jovan M. iz Doboja kaže da će uprkos cijeni putarine ići novom dionicom.

“Osim što ću skratiti vrijeme provedeno na točkovima, vožnjom novim putem ću očuvati i vozilo. Ljepše je voziti novim autoputem, a na kraju sve to dođe na isto. Zato za svoj novac biram bolje i kvalitetnije”, kazao je Jovan M.

Profesionalni vozač kombija iz Prnjavora Hasan Ćuran ističe da se malo ko u okruženju može pohvaliti ovako modernom saobraćajnicom, zbog čega je i visina putarine podnošljiva.

“Često putujem u Doboj i druga mjesta RS i BiH. Nova trasa donosi uštedu vremena i veću bezbjednost, a kada je u pitanju utvrđeni cjenovnik, iznosi su podnošljivi”, rekao je Ćuran.

Njegovo mišljenje dijeli i penzioner Živko Milosavac, koji se sad, kako kaže, može pohvaliti trasom koja prolazi kroz njegov zavičaj i poznanicima u Beču.

“Nismo ni svjesni koliko moderne saobraćajnice znače za vozače i putnike”, kratko je poručio Milosavac.

I ostali vozači, koje smo zatekli kod naplatnih kućica u prnjavorskom prigradskom naselju Vijaka, nemaju negativnih mišljenja o cjenovniku. Želja im je, ako kažu, da se u najavljenom roku završi i dionica od Prnjavora do Mahovljana.

Način plaćanja:

  • KM ili strana valuta
  • Gotovinsko plaćanje
  • Bankovne kartice
  • TAG uređaj

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/putarina-za-automobile-autoputom-od-prnjavora-do-doboja-cetiri-marke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])