Pogledajte koja su zabranjena sredstva za čišćenje

Objavljeno: 21. 12. 2016 u 16:25h

Radi provjere usklađenosti sadržaja metanola u sredstavima za pranje vjetrobranskih stakala, sa odredbama Pravilnikom o bezbjednosti predmeta široke potrošnje, republička zdravstvena inspekcija je izvršila uzorkovanje ovih sredstava koja se prometuju na tržištu Republike Srpske, radi laboratorijskog ispitivanja.

Uzeto je 25 uzoraka različitih sredstava, a ispitivanje je izvršio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, kao laboratorija ovlašćena za ispitivanje predmeta opšte upotrebe. Analizom je utvrđeno da 12 vrsta ovih sredstava sadrže nedozvoljene količine vrlo otrovne hemikalije metanola.

S obzirom da je Zakonom o predmetima opšte upotrebe propisano da se proizvod koji sadrži sastojke u nedopuštenoj količini smatra nebezbjednim i opasnim po zdravlje ljudi, glavni republički zdravstveni inspektor je u postupku koji se vodi po službenoj dužnosti, a na osnovu pomenutog zakona, donio Rjesenje kojim se zabranjuje promet svih sredstava sa nedozvoljenim sadržajem metanola na cijelom području Republike Srpske.

Riječ je o sljedećim sredstvima:

  • 1. „BLITZ“, proizvođača „EXON“ d.o.o. Kiseljak
  • 2. „AUTO SJAJ“, proizvođača „ZELENA DOLINA“ d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje
  • 3. „AUTODŽAM“, proizvođača „BELIF“ d.o.o. Jelah
  • 4. „ZIMKO“, proizvođača „BELIF“ d.o.o. Jelah
  • 5. „BPPetrić“, za „BP PETRIĆ“, Bijeljina proizvodi „BELIF“ d.o.o. Jelah
  • 6. „TOTAL SJAJ“, proizvođača „ANITEX MD“, d.o.o. Doboj
  • 7. „FLASH“, proizvođača „ADECO“ d.o.o. Novi Sad
  • 8. „GLAZER Total Glass Care“, proizvođača „Bell Chemicals“ d.o.o. Banatsko Veliko Selo
  • 9. „SHINY“, proizvođača „Bell Chemicals“ d.o.o. Banatsko Veliko Selo
  • 10.„SUPER GLASS“,proizvođača „JUNIOR“ d.o.o. Inđija
  • 11.„FLASH“, za AUTO MILOVANOVIĆ Banjaluka proizvodi EUROLAB d.o.o. Banjaluka
  • 12.„LIQUI MOLY“, proizvođača „Liqui Moly GmbH, Ulm“, Njemačka

Zdravstveni inspektori će narednih dana intenzivirati nadzor nad prometom ovih sredstava te apelujemo na sve subjekte da odmah obustave promet ovih sredstava i na taj način izbjegnu plaćanje vrlo visokih novčanih kazni, propisanih Zakonom o predmetima opšte upotrebe, koje iznose za pravno lice iznosi od 5.000-30.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000-6.000 KM.

Prema pomenutom Pravilniku, sredstvo za pranje vjetrobranskih stakala ne smije da sadrži metil alkohol (metanol) ako to sredstvo ne sadrži i etilni alkohol (etanol). Međutim, i kada sredstvo sadrži etanol, koncentracija metanola ne smije prelaziti 5% količine sadržanog etanola. Ako sredstvo sadrži više od 3% metanola mora biti upakovano u ambalažu sa zatvaračem koji ne mogu otvoriti djeca i taktilnim upozorenjem za slijepa lica.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pogledajte-koja-su-zabranjena-sredstva-za-ciscenje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot