Minirali bankomat i odnijeli 100.000 KM!

Objavljeno: 21. 12. 2016 u 11:27h

Policija traga za lopovima koji su juče ujutro eksplozivom raznijeli bankomat Unikredit banke u Vitini kod Ljubuškog, a sumnja se da su odnijeli oko 100.000 maraka.

Nesvakidašnja krađa dogodila se oko četiri časa iza ponoći, kada je više kradljivaca, na samo njima poznat način, izazvalo eksploziju kojom su otvorili bankomat, pokupili novac i pobjegli.

Prema nezvaničnim informacijama, bilo ih je trojica, a nakon što su pokupili plijen, odvezli su se u svjetlijem putničkom vozilu.

Kako saznajemo, bankomat se nalazio u sklopu objekta pošte u Vitini. Od siline udara dijelovi bankomata letjeli su nekoliko desetina metara od objekta, a oštećena su i ulazna vrata pošte.

Koliko je novaca odneseno biće poznato nakon što budu sprovedene kontrole u Unikredit banci, u čijem je vlasništvu bankomat.

Dežurni tužilac Zapadno-hercegovačkog kantonalnog tužilaštva Borislav Čuljak potvrdio je da u istrazi ovog slučaja intezivno rade pripadnici MUP-a ZHK-a i Federalne uprave policije.

“Za sada znamo čime je bankomat raznesen, a nakon sprovedenih vještačenja trebalo bi da saznamo o kakvoj je vrsti eksploziv riječ”, rekao je Čuljak.

Dodao je da će u sklopu dalje istrage biti pregledani snimci video-nadzora sa okolnih objekata u Vitini, kao i snimci video-nadzora kojim je pokriven Ljubuški.

Osim što su zaprepašćeni smjelošću lopova, mještani su dosta spekulisali i o načinu na koji je bankomat otvoren.

“U pitanju su sigurno dobri poznavaoci svog zanata. Vrlo je moguće da su koristili plastični eksploziv, ali nije ni isključeno da je u pitanju plinsko izazivanje eksplozije. Ovaj način je već zaživio u Hrvatskoj, tako da je sve moguće. Nadamo se da će istraga pokazati šta je tačno bilo”, kazao je jedan od mještana Vitine, koji nije želio da mu objavimo ime.

Međutim, ovo nije prvi put da se ovakav slučaj dogodio na području Zapadnohercegovačkog kantona. Prošle godine u januaru lopovi su takođe aktiviranjem eksploziva raznijeli bankomat u naselju Trn kod Širokog Brijega i pokupili novac, a do danas policija nije rasvijetlila ovaj slučaj.

Plinski metod

U susjednoj Hrvatskoj je proteklih godina zabilježeno nekoliko pljački bankomata takozvanim plinskim metodom. Lopovi u takvim slučajevima obično probuše otvor i u bankomat ubrizgaju plin s acetilenom i kiseonikom, a potom sa bezbjedne udaljenosti aktiviraju eksploziju kablom pomoću elektroničnog impulsa. Na mjestima zločina hrvatska policija pronalazila je boce i crijeva za dovod plina. Da li je ovaj metod bio jedan do onih pomoću kojih su razneseni i bankomati u BiH, trebalo bi da pokaže policijska istraga.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/minirali-bankomat-i-odnijeli-100-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])