Jeftinija tehnika primamljivija kupcima

Objavljeno: 19. 12. 2016 u 15:54h

Kućni aparati koji štede električnu energiju i čuvaju životnu sredinu, iako su zastupljeni na našem tržištu, manje su traženi, jer su u prosjeku skuplji deset do dvadeset odsto od prosječnih.

U prodavnicama tehničke robe u Srpskoj trgovci kažu da, generalno, kupci traže robu sa prosječnim cijenama, ali da ipak ima i onih koji ne žale pare za visokodizajniranu i kvalitetniju robu.

Mnogo građana prilikom izbora nije ni upoznato sa prednostima energetski efikasnih aparata.

Na osnovu posljednje direktive EU, razredi energetske efikasnosti iznad razreda A označeni su sa A+, A++, A+++. Razlike se označavaju i bojama, pa je zelena oznaka za najveću, a crvena za najnižu. Označavanje simbolima i bojama omogućuje kupcu bolji uvid u glavne karakteristike uređaja i lakšu procjenu isplativosti kupovine određenog proizvoda.

Osim što tokom rada troše manje struje, aparati koji koriste vodu, poput mašina za pranje veša ili posuđa, ostvaruju znatne uštede i u potrošnji vode.

Ipak, zbog brojnih prednosti ovakvi uređaju skuplji su za stotine maraka, pa se kupci odlučuju za one jeftinije.

“Mašina za pranje veša A+ klase je 379 KM, dok je A++ 479 KM. Na primjer mašina za pranje suđa A+ klase košta 499 maraka. Inače, uređaji koji štede energiju su u prosjeku skuplji do 20 odsto od ostalih”, kažu u jednoj od prodavnica tehničkih uređaja u Banjaluci.

U jednom bijeljinskom marketu tehničke robe kažu da su uređaji sa ovakvim oznakama znatno skuplji, ali da i za njih ima kupaca.

“Cijene frižidera su od 259 pa do 4.500 KM, a cijene uređaja sa oznakama energetske efikasnosti su obično malo više. Uglavnom su oni sa oznakama A+ od 900 KM do 1.000 KM. Isto je i kod ostalih aparata, pa su cijene mašina za pranje veša u rasponu od 395 do 3.000 KM, a svaka roba nađe svoga kupca”, kažu u ovom marketu.

Informacije

Novije energetske oznake za frižidere pružaju informaciju o razredu energetske efikasnosti, godišnjoj potrošnji energije izraženoj u kilovat časovima i broju korisnih zapremina svih odjeljaka. Osim toga, daju i informaciju o tome koliku buku uređaj emituje u decibelima.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/jeftinija-tehnika-primamljivija-kupcima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])