Do stambenog kredita uz 3.000 KM troškova

Objavljeno: 19. 12. 2016 u 16:12h

Mladi bračni parovi ili samci u Republici Srpskoj do vlastitog krova nad glavom mogu doći jedino uz pomoć stambenih kredita, a da bi uopšte dobili zajam, moraju da plate oko 3.000 maraka za razne dokumente i potvrde.

Iako je odluka o podizanju stambenog kredita jedna od težih, s obzirom na to da se radi o dugoročnoj obavezi, većinu onih koji se na taj potez i odluče neprijatno iznenadi činjenica koliko je novca i vremena potrebno da bi se do njega došlo.

Plaćanje usluga notara, pronalaska agencije za procjenu stana, trčkaranje od institucije do institucije, da bi sakupili neophodnu dokumentaciju, i te kako košta.

Banjalučanin Nemanja Z., koji se nedavno oženio i odlučio da od Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) uzme stambeni kredit od 85.000 maraka, koji će otplaćivati 20 godina, ispričao nam je svoje iskustvo.

Prvi uslov za dobijanje ovog zajma bio je da su supruga i on kreditno sposobni, odnosno da rata ne prelazi polovinu primanja njihovog domaćinstva. To su ispunili. Dobili su kredit i stan, ali uz njega i mnoštvo troškova.

S obzirom na to da je stan bio još u izgradnji dok su ga kupovali, morali su staviti pod hipoteku neku drugu nekretninu. To nije mogao biti njihov kaparisani stan, jer su radovi bili u toku, pa im je kum izašao u susret i svoj stan dao pod hipoteku. Bila je to jedna vrsta garancije koju je banka tražila.

Potom su morali da procijene stan koji je stavljen pod hipoteku, što ih je koštalo 120 maraka. Nakon toga su za ovjeru dva ugovora kod notara dali 1.200 KM. Sljedeća adresa na koju su se uputili bila je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i upis u katastar. Tu su morali platiti “ubrzanu” taksu od 440 maraka.

“Najviše me iznervirala ta obaveza u katastru. Kažu mi, ako hoćete dokument za dva mjeseca, onda je 220 maraka, ili platite dupli iznos, pa će biti za dva dana. Nije mi jasna ta tarifa. Pa niko ko uzima stambeni kredit nema vremena da čeka dva mjeseca i primoran je da plati skuplju taksu”, priča ljutito Nemanja, koji je i obradu kredita, te razne ovjere i kopije takođe morao platiti.

“Ostao mi je još upis u katastar, ali to ću iza Nove godine platiti”, dodaje umorno Nemanja.

Da se, osim mnoštva troškova, svi koji se upuste u priču sa podizanjem stambenog kredita trebaju naoružati strpljenjem, zna i Jovan M. On je kao samac nedavno uzeo kredit od 90.000 maraka od IRB-a, sa rokom otplate od 15 godina.

“Kod notara sam ostavio 1.105 maraka, 580 maraka sam platio osiguranje kredita, a procjenu stana 100, gdje sam imao sreće jer sam našao povoljnu agenciju”, priča ovaj Banjalučanin.

I njega, kao i mnoge druge koji su uzimali stambene kredite, najviše je pogodila, kako kaže, nelogičnost prilikom plaćanja usluga katastru.

“Platio sam ubrzani proces 460 KM, a da sam čekao dva mjeseca, duplo bih jeftinije prošao. Osim toga, upis u katastar me koštao još 256 i plus dodatne takse 20 maraka”, istakao je Jovan.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović kaže da je za sprovođenje kupoprodajnog ugovora zakonski rok 30 dana, ali da zbog mnogo zaprimljenih zahtjeva, a malo izvršilaca, ta procedura traje ipak nešto duže.

Kada su u pitanju zamjerke na visinu “ubrzanih” taksi u katastru, Komljenović ističe da je zakonom definisano da za prioritetno rješavanje, tačnije – rok od 48 sati, naknada mora biti uvećana za 100 odsto.

Olakšice ili neko smanjenje te cijene za mlade bračne parove i samce koji hitno trebaju dokument prilikom podizanja stambenog kredita, dodaje Komljenović, nije predviđeno u idućem periodu.

U Investiciono-razvojnoj banci RS ove godine je 227 mladih bračnih parova i 14 samaca podnijelo zahtjev za stambeni kredit.

“Ukupno je ugovoreno 238 zahtjeva mladih bračnih parova koji su podneseni ove godine. U taj broj uključeni su i neki zahtjevi iz ranijeg perioda”, rekli su u IRB-u RS i dodali da su u ovoj godini pozitivno odgovorili na svih 14 zahtjeva samaca za kredit.

Banke

U Novoj banci kažu da mladim bračnim parovima za stambeni kredit Investiciono-razvojne banke RS, za iznos od na primjer 90.000 KM, obrada kredita košta 450 maraka (0,50 odsto od iznosa kredita), 20 maraka su mjenice, a četiri marke potrebno je za troškove izjave o zapljeni računa. I u Sberbanci kažu da troškovi koji su propisani od strane IRB-a RS obuhvataju naknade za obradu kredita u visini od 0,5 odsto od iznosa odobrenog kredita i trošak kamatne stope – koji zavisi od grupe kojoj klijent pripada.

Pojedine banke, kako saznajemo, klijentima sugerišu i da bi bilo poželjno da daju nekoliko hiljada maraka kao jednu vrstu kapare, kako bi se uvjerili da su kreditno sposobni, tačnije, da bi lakše od kreditnog odbora dobili zeleno svjetlo za kredite.

Troškovi pri podizanju kredita (u KM)

  • NOTAR – od 1.000 do 1.200 slika notar 1
  • PROCJENA STANA – od 100 do 120 slika procjena stana1
  • KATASTAR – od 440 do 750 slika katastar
  • OSIGURANjE KREDITA – od 500 do 1.200 slika osiguranje kredita 1
  • RAZNE MJENICE, POTVRDE, OVJERE – od 100 do 120 slika

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/do-stambenog-kredita-uz-3-000-km-troskova/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot