Rast minimalca budi radničku nadu u veće plate

Objavljeno: 15. 12. 2016 u 16:10h

Povećanje minimalne plate u RS neće ugroziti privrednika, iako su izračunali da će ih to mjesečno koštati 1,4 miliona KM, dok računica sindikata pokazuje da to neće bitnije podići životni standard, ali da će otvoriti vrata za rast svih plata u privatnom sektoru.

Analiza efekata dogovorenog povećanja najniže plate u RS za 2017. godinu sa 370 na 395 maraka poslije dugog vremena nikad bliže nije dovela stavove poslodavaca i sindikalaca. Dok su godinama unazad uglavnom kovitlali mačevima, sada su se koliko-toliko usaglasili i od ovog poteza očekuju prilično slične efekte.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u RS najnižu platu u Srpskoj prima 33.539 radnika. Prve računice poslodavaca govore da će za njihove plate biti potrebno izdvojiti mjesečno dodatnih 840.000 plus još skoro 500.000 maraka za poreze i doprinose. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da ih ne brinu prve procjene i da dogovoreno povećanje minimalne plate ne bi trebalo da bude prepreka poslovanju privrednika.

“Plate u realnom sektoru od 2010. do 2016. godine povećane su 6,8 odsto i to je otvorilo vrata za rast minimalca. Za očekivanje je bilo da konačno, nakon šest godina, imamo povećanje minimalne plate u RS”, rekao je Škrebić.

Naglasio je da poslovnoj zajednici u RS udarac ne predstavlja povećanje minimalca, već nesavjesni poslodavci koji zloupotrebljavaju institut najniže plate.

“Takvi poslodavci minimalnu platu isplaćuju na račune radnika, a prestali dio im daju na ruke čime oštećuju RS. Od Vlade RS smo dobili čvrsto obećanje da će stati ukraj ovoj praksi i da neće više biti povlašćenih kojima će se gledati kroz prste. Potreban je ozbiljan rad i nadamo se da će to nadležne institucije konačno ispoštovati”, naveo je Škrebić i dodao da bez stabilnog političkog ambijenta nema ni investicija u RS i većeg zapošljavanja.

Iz Saveza sindikata RS, koji je na početku tražio da najniža plata iznosi 50 odsto prosječne, odnosno da ona iznosi 415 maraka, takođe stižu pomirljivi stavovi. Sindikalci dijele mišljenje da je ključni korak obračun sa nesavjesnim poslodavcima.

“Najnižu platu trebalo bi da prima oko 19.000 radnika, a nikako duplo više što je trenutno slučaj. To se dešava jer pojedinci zloupotrebljavaju institut najniže plate i krajnje je vrijeme da Vlada RS stane u kraj toj praksi. Ti poslodavci nanose štetu radnicima, Srpskoj i savjesnim poslodavcima”, rekla je Mišićeva.

Komentarišući dogovoreni rast minimalca, Mišićeva ističe da se od tog iznosa i nakon rasta ne može preživjeti deset dana, ali da on ima značaj.

“Riječ je o simboličnom povećanju koje će biti generator za povećanje plate svim radnicima u RS u realnom sektoru. Dogovorom o povećanju minimalne plate stečeni su uslovi za povećanje najniže cijene rada unutar svih granskih sindikata, odnosno granskih udruženja poslodavaca. U idućoj godini trebali bi dobiti kolektivne ugovore u kojima će za određeni iznos biti povećana plata svakom radniku u RS. Posebno pozdravljamo odluku predstavnika privrednika da kroz pregovore sa privrednim sindikatima u kolektivnim ugovorima budu povećane plate, a posebno onim radnicima koji nose posao u okviru preduzeća”, kazala je Mišićeva.

Dogovor o najnižoj plati proslijeđen je Vladi na potvrđivanje.

Za razliku od približenih stavova o minimalcu, sindikati se protive odluci Vlade da smanji naknadu za minuli rad sa 0,5 na 0,3 odsto za svaku godinu radnog staža. Stav sindikata, međutim, nije uvršten u prijedlog budžeta RS za iduću godinu “teškog” 3,2 milijarde KM koji su ministri preksinoć usvojili i uputili u skupštinsku proceduru. Tri granska sindikata su najavila da će se protiv smanjenja minulog rada boriti i na ulici, a podršku su dobili i od Mišićeve.

Vlada RS je po hitnom postupku usvojila i u skupštinsku proceduru uputila i prijedlog ekonomskih reformi RS za period od 2017. do 2019. godine, te prijedloge zakona o bankama i prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Ministri su usvojili i prijedloge izmjena zakona o porezu na dobit i o Agenciji za bankarstvo RS.

Penzije

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da na osnovu makroekonomskih pokazatelja nema osnova za povećanje penzija.

“Nisam siguran da li će doći do nekih drugačijih dogovora Vlade i penzionera, ali postoji prostor za određene korekcije”, rekao je Tegeltija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rast-minimalca-budi-radnicku-nadu-u-vece-plate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot