Firme registrovali i na nepostojećim adresama

Objavljeno: 15. 12. 2016 u 17:08h

Na nepostojećim adresama registrovan je dio firmi u BiH, koje su provjeravane u sklopu upravo završene akcije “Nekretnina”, a koje su u vlasništvu državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine.

Provjerama je ustanovljen niz nezakonitosti, a dovoljno je reći da je pod lupom bilo 16 turističkih naselja, te 691 firma, od čega čak 499 firmi nije pronađeno ili se nije moglo utvrditi da postoje na prijavljenim adresama.

Uočeno je i da su neke od kontrolisanih firmi registrovane čak i u napuštenim objektima, te privatnim kućama i stanovima bez mogućnosti pristupa, a njihovi vlasnici borave izvan BiH. Uz nekretnine, provjeravan je i status njihovih osnivača, a i tu je utvrđen niz nepravilnosti.

“Utvrđeno je da je 158 stranaca, osnivača ili suosnivača firmi, boravilo u BiH po osnovu viznog ili bezviznog režima, bez regulisanja boravišnog statusa u BiH”, napomenuli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Frapantno je da ulazak u BiH nije uopšte ni evidentiran za čak 113 stranih državljana, osnivača ili suosnivača u kontrolisanim firmama. Štaviše, u 58 firmi, koje uopšte ne postoje na prijavljenim adresama, stranci su ostvarili pravo na privremeni boravak po osnovu izdate radne dozvole, što je očigledna zloupotreba.

“Za sve strane državljane koji su prekršili migracione propise u BiH slijedi protjerivanje”, uvjeravaju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Zanimljivo je da osnivački ulog preduzeća koja su bila predmet kontrole najčešće iznosi 2.000 KM, a, vjerovali ili ne, utvrđeno je da su te firme vlasnici nekretnina vrijednosti više stotina hiljada maraka.

“Stoga je nejasno na koji način su stečene nekretnine tolike vrijednosti i na koji način su vršene transakcije novca. Postoje i indicije o zloupotrebama notarskih ugovora o stvarnom vlasništvu između stranih državljana, kao vlasnika, i državljana BiH koji za račun stranih državljana kupuju nekretnine”, navode iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Posla će, u cijelom slučaju, po svemu sudeći, biti i za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), s kojom je saradnja na ovom slučaju već ostvarena.

“Sve utvrđene činjenice i nepravilnosti koje se odnose na nadležnost drugih organa Služba će dostaviti nadležnim poreskim i policijskim organima”, zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/firme-registrovali-i-na-nepostojecim-adresama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])