BiH protjeruje 300 stranaca

Objavljeno: 15. 12. 2016 u 11:15h

Bosna i Hercegovina će protjerati više od 300 stranaca, najviše iz zemalja Zaliva, koji u našoj zemlji borave ilegalno nakon što su kroz kupovinu imovine utajili porez, piše Reuters.

U posljednjih nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini znatno je porastao priliv arapskih investitora koji su izgradili stambene komplekse i turistička mjesta, privučeni niskim cijenama i povoljnom klimom u zemlji u kojoj pola stanovništva muslimansko.

U protekla tri mjeseca, zvanične institucije su pregledale poslovanje skoro 700 firmi i 16 turističkih mjesta u vlasništvu građana iz Zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Za oko 500 firmi koje posjeduju više od 600 stambenih i poslovnih prostora, utvrđeno je da su registrovane na lažnim adresama i nisu imali zaposlenih, navodi Reuters pozivajući se na izjave zvaničnika.

Mnogi vlasnici su registrovali preduzeća za nekretnine uz naknadu od 2.000 KM kako bi se kupili imovinu u vrijednosti od više stotina hiljada marka za iznajmljivanje turistima, nakon čega nisu podnosili poreske prijave.

Neki od vlasnika su ilegalno živjeli u zemlji, neki nisu uopće bili registrirani kao da su došli u zemlju, neki su prekršili vizne zahtjeve dok su drugi zloupotrijebili svoje radne dozvole.

U zavisnosti od djela, više od 300 osoba će biti zamoljeno da napusti zemlju dobrovoljno ili će biti protjerani uz zabranu povratka i do pet godina.

Detalji o cijelom slučaju će biti proslijeđeni na poreske vlasti i policiju.

Izvor: N1

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-protjeruje-300-stranaca/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])